Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Jussi Niinistö torjuu osallistujien valikoimisen Ukraina-rauhanturvaoperaatioon

LKS 20180227 Ukrainan puolustusministeri Stepan Poltorak (vas.) tapasi Suomen vierailullaan puolustusministeri Jussi Niinistön Helsingissä tiistaina. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Niilo Simojoki / STT

Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) mukaan Itä-Ukrainan mahdollisen YK-rauhanturvaoperaation osallistujapohjan pitää olla laaja ja operationaalisilla tarpeilla perusteltu. Niinistö pitää ongelmallisena tilannetta, jossa osallistujien joukko rajattaisiin vain tietynlaisiin valtioihin.

Joidenkin EU-maiden pitäminen toisia jäsenmaita sopivampina on myös ajatus, joka pitää Niinistön mukaan torjua. Hän kommentoi asiaa tavattuaan Ukrainan puolustusministerin Stepan Poltorakin Helsingissä.

Naton entisen pääsihteerin ja Ukrainan presidentin nykyisen neuvonantajan Anders Fogh Rasmussenin konsulttiyhtiön teettämässä selvityksessä Itä-Ukrainaan kaavaillaan jopa 20 000 henkilön vahvuista YK-operaatiota.

 Operaatiossa voisivat selvityksen mukaan olla tärkeässä roolissa Suomen, Ruotsin ja Itävallan kaltaiset Natoon kuulumattomat EU-maat. Osallistujien kirjavaan joukkoon kaavaillaan selvityksessä lisäksi niin Valko-Venäjää ja Kazakstania kuin Venäjälle kenties kelpaavia Kreikkaa ja Portugalia Natosta.

Toteutuminen vielä hyvin kaukana

Niinistön mukaan suomalaisjoukkojen osallistumisesta on vielä liian aikaista puhua, koska YK-operaatio vaatisi toteutuakseen ensin Venäjän ja Ukrainan yhteisymmärryksen asiasta. Tästä ollaan puolustusministeri Poltorakin puheiden perusteella vielä hyvin kaukana. 

Poltorakin mukaan rauhanturvaoperaation muun muassa edellyttäisi separatistijoukkojen ja Venäjän sotilaiden vetämistä pois Itä-Ukrainasta sekä Ukrainan ja Venäjän välisen rajan saamista kansainvälisten rauhanturvaajien valvontaan.

–  Emmekä tietenkään voi suostua Venäjän osallistumiseen rauhanturvaoperaatioon koska maa ei voi olla samaa aikaa sekä rauhanturvaaja että rauhan pääasiallinen rikkoja, Poltorak lisäsi.

Tiedotustilaisuudessa Poltorak myös kertoi Ukrainan havainneen joissain EU-maissa virinneet ajatukset Venäjän vastaisten pakotteiden asteittaisesta purkamisesta. Tämän olisi hänen mukaansa paha virhe.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut