Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Oppositiopuolueet vaativat: Soten valinnanvapauden yhteensopivuus EU:n kilpailuoikeuden kanssa varmistettava

Hallitus päätti tammikuussa, että sote-lakeja ei lähetetä EU:n notifioitaviksi.

Kerttu Heikura, Antti Autio / STT

Oppositiopuolueet vaativat, että hallitus varmistaa etukäteen EU-komissiolta sote-uudistuksen valinnanvapauden yhteensopivuuden EU:n kilpailuoikeuden kanssa.

SDP, perussuomalaiset, vihreät, vasemmistoliitto, RKP ja kristillisdemokraatit vaativat asiaa yhteisessä tiedotteessa.

Oppositiopuolueiden mukaan EU-oikeudellisia kysymyksiä ei voida sivuuttaa huolellisessa lainvalmistelussa.

Oppositiopuolueiden mukaan riskit ovat nousseet uudelle tasolle, kun EU-tuomioistuin kumosi komission Slovakian terveydenhuoltojärjestelmää koskevan ratkaisun.

Kuntalehti kertoi viime viikolla, että EU-tuomioistuin on kumonnut EU:n komission tulkinnan, jonka mukaan Slovakian terveydenhoitojärjestelmään ei sisälly taloudellista toimintaa Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen tarkoittamalla tavalla. Lehden mukaan Slovakian sote-mallissa sairausvakuutusten tarjoaminen myös yksityisten yrittäjien taholta on keskeisessä osassa.

Suomeen ratkaisu liittyy Kuntalehden mukaan siten, että viilattavana olevan soten valinnanvapauslain yleisperusteluissa Slovakiaa käsitellään kolmen sivun verran viittaamalla muun muassa sen järjestelmän ei-taloudelliseen luonteeseen.

Hallitusneuvos Pekka Järvinen sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoi Kuntalehdelle hallituksen keskustelleen siitä, miten EU-tuomioistuimen ratkaisu vaikuttaa mahdollisen EU-notifikaation tarpeen kannalta. Päätelmänä on, että ratkaisu ei muuta aiempaa arviota.

Notifiointimenettely voi kestää vuosia

Korkein hallinto-oikeus on esittänyt, että EU-notifikaatio on ainoa keino varmistua järjestelmän oikeudellisuudesta, koska maakuntien liikelaitosten asema on niin epäselvä. Hallitus päätti kuitenkin jo tammikuussa, että sote-lakeja ei lähetetä EU:n notifioitaviksi.

Maakunta- ja sote-uudistuksen projektijohtaja Päivi Nerg huomauttaa, ettei EU-tuomioistuimen Slovakiaa koskeva päätös ole lopullinen, sillä komissio todennäköisesti valittaa päätöksestä. Hänen mukaansa komissio ei tee sen vuoksi mitään ratkaisuja pariin vuoteen.

Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtajan Kirsi Varhilan mukaan notifiointimenettely voi kestää vuosia ennen varsinaisen käsittelyn aloittamista, sillä komissio tulee tekemään notifiointia koskevia lisäkysymyksiä. Hän arvioi, ettei Suomella ole toistaiseksi edes mahdollisuutta antaa vastauksia kysymyksiin, sillä maakunnilla tulee olemaan paljon harkintavaltaa ja maakunnat ovat erilaisia.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut