Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pakkopalautukset Irakiin vauhdittumassa – EU:n ja Irakin välinen sopimus sujuvoittaa palautuksia

Vastaanottokeskusten kirjoilla on noin 1 800 kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta, joiden maasta poistamisesta on tehty täytäntöönpanokelpoinen päätös.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden irakilaisten järjestelmälliset pakkopalautukset voivat käynnistyä tänä vuonna, kertoo Keskisuomalainen.

Palautuksia helpottaa EU:n ja Irakin välinen tuore PCA-yhteistyösopimus, joka sisältää velvoitteen vastaanottaa toisen osapuolen alueella laittomasti oleskelevia.

– Suomi pitää tärkeänä, että lauseketta sovelletaan myös kielteisen päätöksen saaneisiin turvapaikanhakijoihin ja heidän palautuksiinsa myös vastentahtoisesti, sanoo Suomen Irakin-suurlähettiläs <Person>Päivi Laine </Person>lehdelle.

Pakkopalautukset koskevat kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita, jotka eivät poistu Suomesta vapaaehtoisesti vaan jäävät maahan laittomasti.

Vastaanottokeskusten kirjoilla on noin 1 800 kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta, joiden maasta poistamisesta on tehty täytäntöönpanokelpoinen päätös. Heistä valtaosa eli noin 1 300 on irakilaisia.

Poliisitarkastaja <Person>Mia Poutanen </Person>Poliisihallituksesta toivoo, että EU:n ja Irakin välinen sopimus sujuvoittaisi vapaaehtoisesta paluusta kieltäytyvien irakilaisten palautuksia. Sopimuksen toivotaan myös helpottavan riittävien matkustusasiakirjojen saamista pakkopalautettaville.

– Palautettavien määrän lisääntyessä olisi tärkeää saada käyttöön tilauslennot, joilla poliisi voi palauttaa kerralla useampia (20–30) palautuspäätöksen saaneita irakilaisia, kun nyt tahti on ollut keskimäärin pari palautusta viikossa, Poutanen sanoo Keskisuomalaiselle.

Lue lisää Keskisuomalaisennäköislehdestä.