Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kuntien sote-menoissa isoja eroja, rahaa käytettiin keskimäärin 3 000 euroa asukasta kohti

Espoossa palvelujen tarve oli 20 prosenttia pienempi kuin maassa keskimäärin.

THL:n mukaan sote-menoihin vaikuttavat palvelutarpeen lisäksi monet muut tekijät kuten palveluiden tehokkuus sekä yksityisten ja julkisten palveluiden saatavuus. Riitta Kumpulainen

STT

Kuntien välillä on isoja eroja siinä, minkä verran ne käyttävät asukasta kohti rahaa sosiaali- ja terveyspalveluihin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreen tilaston mukaan myös sote-palveluiden tarve vaihteli kuntien välillä merkittävästi vuonna 2016.

Espoossa palvelujen tarve oli 20 prosenttia pienempi kuin maassa keskimäärin. Pohjois-Savon Rautavaaralla ja Kainuun Ristijärvellä tarve oli yli 60 prosenttia keskitasoa suurempi.

Kunnat käyttivät sote-palveluiden järjestämiseen keskimäärin reilut 3 000 euroa asukasta kohti. Kun asukkaiden palvelutarpeet huomioidaan, eniten rahaa käytettiin Lapissa ja Pohjanmaalla, vähiten Etelä-Karjalassa.

Tilastosta ei voi päätellä erojen syitä. THL:n mukaan sote-menoihin vaikuttavat palvelutarpeen lisäksi monet muut tekijät kuten palveluiden tehokkuus sekä yksityisten ja julkisten palveluiden saatavuus.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut