Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiintiömeppi Ahvenanmaan sijaan saamelaisille?

Suomi näyttää perivän briteiltä lisäpaikan EU-parlamenttiin - Jaakonsaari antaisi sen alkuperäiskansalle

Suomelle tiedossa oleva lisäpaikka EU-parlamentissa tulisi kiintiöidä Ahvenanmaan sijaan saamelaisille, esittää europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.).

– On pitkään ollut sellainen ajatus, että saamelaisilla olisi jonkinlainen edustus Brysselissä. Olisi erittäin hyvä, että Euroopassa tiedettäisiin enemmän Euroopan ainoasta alkuperäiskansasta, Jaakonsaari perustelee.

Suomi näyttää saavan yhden meppipaikan nykyisen 13 päälle Britannian EU-eron seurauksena. Hallitus on vastustanut EU-parlamentin koon kasvattamista, mutta pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Suomi ottaa kyllä lisäpaikan vastaan, jos sellainen on tarjolla.

– Mikäli Suomi saa yhden lisäpaikan, pidän huolen siitä, että asiassa kuullaan myös ahvenanmaalaisten näkemyksiä, Sipilä totesi Helsingin Sanomien mielikirjoituksessa perjantaina.

Jos Suomi saa lisäpaikan, sen kohdentamisesta päätetään kansallisesti. Jaakonsaari arvelee, että suomalaiset haluaisivat kiintiömepin ennemmin saamelaisille kuin Ahvenanmaalle.

– Sillä on niin suuri merkitys, että olisi tällainen alkuperäiskansan edustaja, hän sanoo.

Europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) suhtautuu ajatukseen varauksellisesti.

– Ruotsissa on kyllä huomattavasti enemmän saamelaisia. Siitä varmaan voisi olla ihan järkevää käydä jonkinlainen keskustelu.

Hautala ei kannata lisäpaikan kiintiöimistä Ahvenanmaalle. Hänen mielestään pääministeri Sipilän lupaus ahvenanmaalaisten kuulemisesta oli "aika paljon luvattu".

– Se on tietysti itsehallinnollinen alue ja tärkeä osa Suomea, mutta en näe siinä suhteellisuutta.

Ahvenanmaalla on noin 30 000 asukasta. Suomessa on jokaista 13 meppiä kohden noin 420 000 asukasta.

Pienempi EU, pienempi parlamentti

Keskustan euroedustaja Anneli Jäätteenmäki huomauttaa, että mepeillä ei ole sanavaltaa Suomen mahdollisen lisäpaikan kohdentamisessa.

– Jos Ahvenanmaa sen saa, saahan se suhteettoman suuren edustuksen. Tämä ei ole mikään uusi asia, se on ollut esillä siitä lähtien kun Suomi liittyi EU-hun, silloisena oikeusministerinä toiminut Jäätteenmäki sanoo.

Jaakonsaaren mielestä Britannialta jääviä meppipaikkoja ei pitäisi jakaa uudelleen lainkaan.

– Edustan sitä koulukuntaa, että kun on pienempi EU, olisi pienempi parlamentti.

EU-maiden selvä enemmistö haluaa säilyttää osan Britannialta jäävistä meppipaikoista. Britannialta jää 73 paikkaa, joista 27 todennäköisesti jaetaan jäljelle jäävien kesken. Päätös edellyttää jäsenmaita edustavan Eurooppa-neuvoston yksimielisyyttä ja EU-parlamentin hyväksyntää.