Tukholman kuorma-autoiskun syytetty: Halusin tappaa Ruotsin kansalaisia

"Halusin, että Ruotsi lopettaa sotimisen kalifaattia vastaan."

Syytetty Rakhmat Akilov. Fredrik Sandberg

STT, TT

Tukholman viimevuotisesta kuorma-autoiskusta syytetty Rakhmat Akilov kertoo, että hän halusi iskullaan lopettaa Ruotsin osallistumisen äärijärjestö Isisin perustaman islamilaisen kalifaatin vastaiseen taisteluun.

– Halusin, että Ruotsi lopettaa sotimisen kalifaattia vastaan. Että lopetettaisiin sotilaiden lähettäminen taistelualueille. Ja että lopetettaisiin jättiläismäisten rahasummien lähettäminen meidän kalifaattimme vastaiseen taisteluun, Akilov kertoi Tukholmassa järjestetyssä oikeudenkäynnissä.

Venäjää oikeudenkäynnissä puhunut Akilov vastasi syyttäjän kysymyksiin asiallisesti ja rauhallisesti ilman minkäänlaisia tunteenilmauksia.

Akilovin mukaan hän halusi kuorma-autoiskullaan vahingoittaa Ruotsia, tappaa Ruotsin kansalaisia ja näin kantaa kortensa kekoon taistelussa islamilaisen valtion puolesta.

Drottninggatanin iskussa viime huhtikuussa kuoli viisi ihmistä ja kymmenen loukkaantui vakavasti. Syyttäjän mukaan lisäksi yli 130 ihmistä oli vaarassa kuolla tai loukkaantua.

Akilov on asianajajansa välityksellä myöntänyt oikeudelle syyllistyneensä terrorismirikokseen, terrorismirikoksen yritykseen sekä vaaran aiheuttamiseen. Hän ei aio vastustaa vaadittua vankeustuomiota ja sitä seuraavaa karkotusta Ruotsista.

Akilovin oikeudenkäynti jatkuu pitkin kevättä, ja tuomion odotetaan tulevan ennen juhannusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.