Elokuvatulkinta Utöyan terrori-iskusta järkytti Berliinissä

Norjalainen elokuva kertoo verilöylystä uhrien ja selviytyjien näkökulmasta.

Erik Poppen ohjaama elokuva perustuu silminnäkijöiden kertomuksiin tapahtumista Utöyan saarella heinäkuun 22. päivänä 2011. John Macdougall / AFP Photo / Lehtikuva

Kalle Kinnunen / STT

Viileää heinäkuun iltapäivää nuorisoleirillä järisyttää ensin uutinen pommista Oslossa. Muutamaa minuuttia myöhemmin joku alkaa ampua. Pakokauhu leviää saarella. Kukaan ei ymmärrä, mitä on tapahtumassa.

Berliinin elokuvajuhlilla sai maanantaina ensiesityksensä U – July 22, norjalaiselta nimeltään Utöya 22. juli. Erik Poppen ohjaama elokuva perustuu silminnäkijöiden kertomuksiin tapahtumista Utöyan saarella heinäkuun 22. päivänä 2011.

– Kun puhumme Norjassa näistä tapahtumista, puhumme yleensä terroristista. Keskustellaan, miten Oslon keskustan korjaustyöt toteutetaan. Muisto siitä, mitä saarella tapahtui, alkoi hämärtyä, Poppe perusteli elokuvaansa lehdistötilaisuudessa.

– Kun katson Euroopassa nousevaa uusfasismia, ajattelen että meidän piti muistuttaa, miltä äärioikeiston väkivalta voi näyttää.

Elokuva etenee reaaliajassa ja näennäisesti yhdellä otoksella, jossa 18-vuotias Kaja etsii suojaa ja etsii siskoaan. Näkökulmahenkilöä, kuvitteellista Kajaa esittää Andrea Berntzen.

– Mietimme, olisiko toimivampaa kertoa pari kolme tositarinaa vai fiktio, joka yhdistelee niitä. Eettisistä syistä päädyimme fiktioon, Poppe sanoi.

– Kenenkään katsojan ei tarvitse arvailla, onko jonkin hahmon esikuva hänen sisarensa tai lapsensa.

Puolitoista tuntia kauhua

Inhimillisyyden katoamisen kuvauksena elokuva muistuttaa keskitysleirikuvauksia. Väistämättä se on myös jännitystarina, vaikka siinä ei ole täpäriä pelastumisia. Hallitseva tunne on kauhu ja epätietoisuus. Varsinaista väkivaltaa ei nähdä, uhreja sitäkin enemmän.

– Halusin elokuvan tuntuvan siltä, miltä nuorista tuntui saarella, Poppe kuvaili.

Nuoret ehtivät olla pelon vallassa ainakin 72 minuuttia, ennen kuin apu saapui.

– Siksi halusin elokuvan vaikuttavan yhdeltä otokselta. Aika on keskeinen elementti.

Koko puolitoistatuntinen tapahtumasarja kuvattiin liikkuvalla kameralla aina alusta loppuun. Yhden otoksen vaikutelma luo vääjäämättömyyden tunnetta ja korostaa läsnäolon tuntua.

– Lähetin näyttelijäni helvettiin 92 minuutiksi. Se olisi kokeneimmillekin näyttelijöille vaikeaa. Oli suuri kysymys, löydämmekö tähän kykeneviä nuoria, jopa amatöörinäyttelijöitä, Poppe kuvaili.

Rooleissa nähdään lähes yksinomaan ensikertalaisia, joita koekuvattiin eri puolilta Norjaa.

Tappajaa ei nimetä

Elokuva tulee Norjassa valkokankaille kahden viikon kuluttua. Suomen levitys ei ole vielä varmistunut.

U – July 22:n kaltaiselle, katsojaa rankaisevalle elokuvalle on vaikea löytää katsojia. Tuottaja Stein Kvae kertoi, miksi elokuvasta ei ole julkaistu vielä traileria tai muuta videomateriaalia.

– Markkinointi tehdään henkiinjääneitä ja uhreja kunnioittaen. Haluamme, että elokuvasta keskustellaan vasta kun se on nähty.

Anders Breivikin hahmoa ei nähdä kuvissa kuin pari kertaa, kaukaa. Hänen nimeään ei mainita lopputeksteissä, joissa kerrataan tosiasiat terrori-iskuista: Utöyalla ja Oslon pommi-iskussa kuoli 77 ihmistä ja haavoittui vakavasti 99 ihmistä.

– Olin 12-vuotias, kun tämä kaikki tapahtui. Kuullessani elokuvahankkeesta olin ensin kriittinen ja ajattelin, että se tehdään liian aikaisin, nyt 19-vuotias näyttelijä Berntzen pohti.

Hän muutti mielensä kuultuaan, ettei elokuva kerro iskun tekijästä.

– Tämä oli oikea tapa kertoa tarina.

Tästä on kyse

Toinenkin Utöya-elokuva tulossa

– U – July 22:n ohjaaja Erik Poppe työskenteli ennen elokuvauraansa Verdens Gang -lehden ja Reutersin konfliktialueisiin erikoistuneena kuvaajana.

– Poppen edellinen elokuva The King’s Choice oli Norjan ehdokas parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar-ehdokkaaksi. Hänen aiemmista draamoistaan meillä on levitetty Tuhat kertaa hyvää yötä, jossa Juliette Binoche esitti sotakuvaajaa.

– Ohjaaja Poppen mielestä Utöya-elokuva on osa paranemisprosessia, ja hän ei pidä perusteltuna odottaa hetkeä, jolloin kaikkien mielestä on oikea aika kertoa tarina. "Jos tämän katsominen ei enää sattuisi ketään, olisi liian myöhäistä", Poppe perustelee elokuvansa ajoitusta.

– Utöyan tapahtumista on jo kuvattu toinenkin laatutekijöiden valkokangastulkinta, huomattavasti suuremmalla budjetilla. Sen ohjaa britti Paul Greengrass, joka on ohjannut muiden muassa konekaappausdokudraaman United 93 sekä useita Jason Bourne -seikkailuelokuvia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.