Vanhat pyörähtelevät tänään parketilla

Perinteen mukaisesti lukion vanhimmat oppilaat pukeutuvat juhlatamineisiin ja esiintyvät tanssilattialla koulutovereittensa ja yleisön edessä.

Koko maahan tapa levittäytyi Helsingistä etenkin 1980-luvulla. Nieminen Katri

STT

Lukioissa kautta maan vietetään tänään vanhojenpäiviä. Perinnemenojen mukaisesti lukion vanhimmat oppilaat pukeutuvat juhlatamineisiin ja esiintyvät tanssilattialla koulutovereittensa ja yleisön edessä.

Vanhojenpäivän perinteen uskotaan alkaneen Helsingin normaalilyseosta tai helsinkiläisestä Uudesta yksityisestä yhteislyseosta, nykyiseltä nimeltään Arkadian yhteislyseo, melkein sata vuotta sitten. Tavan keksivät ilmeisesti sen ajan koululaiset.

Koko maahan tapa levittäytyi etenkin 1980-luvulla. Alkujaan pukeuduttiin vanhahtavaan ja vanhanaikaiseen tapaan ja käyttäydyttiin arvokkaasti. Nykyisin pukukoodina tytöillä on useimmiten iltapuku ja pojilla frakki tai tumma puku.

Vanhojen tanssiharjoitukset ovat osa koulujen liikuntatuntien tanssikasvatusta. Tunneilla opitaan hovitansseja, kansantansseja ja seuratansseja. Lisäksi opetusohjelmassa on tapakasvatusta.

Vanhojen tanssien kustannukset ovat herättäneet myös julkista keskustelua. Etenkin tyttöjen vaatteet, asusteet, kampaukset, meikit sekä päivän juhlinnan oheiskustannukset saattavat nousta korkeiksi. Julkisuudessa on puhuttu tuhannen, jopa kahdentuhannen euron summista, jos juhlintaa on viimeisen päälle. Kierrättämällä ja itse tekemällä pääsee luonnollisesti selvästi halvemmalla. Eräissä sosiaalisen median keskusteluissa on vaadittu jopa tapahtuman kieltämistä, sillä se ohjaa nuoria kulutuskilpailuun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.