Senaatti kaatoi maahanmuuttosovun Yhdysvalloissa

Senaatissa äänestettiin muun muassa ehdotuksesta, joka olisi taannut 1,8 miljoonalle nuorelle maahanmuuttajalle laillisen aseman maassa.

STT

Yhdysvalloissa maahanmuuttopolitiikan uudistamispyrkimykset uhkaavat ajautua entistä pahempaan umpisolmuun. Republikaanijohtoinen senaatti ei päässyt torstaina sopuun maahanmuuton uudistamisesta useiden äänestysten jälkeen.

Muun muassa Washington Post kertoo, että senaatin pattitilanne herättää epäilyksiä siitä, saako kongressi ratkaistua Daca-siirtolaisuusohjelman piirissä olevien niin kutsuttujen unelmoijien kohtaloa. Yhdysvaltain presidentin <Person>Donald Trumpin</Person> edeltäjän <Person>Barack Obaman</Person> luoma ohjelma on taannut yli 700 000:lle lapsena laittomasti maahan tulleelle mahdollisuuden opiskella ja työskennellä Yhdysvalloissa.

Unelmoijien suojeluohjelma on päättymässä maaliskuun 5. päivä.

 

Trump puolsi republikaanien ehdotusta

 

Senaatissa äänestettiin torstaina muun muassa republikaanien ehdotuksesta, joka olisi taannut 1,8 miljoonalle nuorelle maahanmuuttajalle laillisen aseman Yhdysvalloissa. Ehdotuksen myötä Meksikon rajan turvallisuuteen olisi suunnattu 25 miljardia dollaria.

Lisäksi perheiden yhdistämistä koskevia maahanmuutto-ohjelmia olisi rajoitettu ja viisumilottoon eli Green card -arvontoihin olisi tullut muutoksia. Myös Trump puolsi ehdotusta, mutta se ei saanut senaatissa tarvittavaa 60 ääntä.

Senaatti ei hyväksynyt myöskään kahden puolueen sovintoehdotusta, joka olisi myös antanut 1,8 miljoonalle nuorelle maahanmuuttajalla laillisen asema ja suunnannut rahaa Meksikon rajaturvallisuuteen. Meksikon rajaturvallisuuteen suunnatut 25 miljardia dollaria olisi kuitenkin käytetty seuraavan vuosikymmenen aikana – ei heti, niin kuin Trump olisi halunnut.

Myös sovintoehdotuksessa perheenyhdistämiseen olisi tullut tiukennuksia, mutta ei niin laajoja kuin Trump toivoi. Green card -järjestelmään ei tämän ehdotuksen myötä olisi tullut muutoksia. Trump kutsui sovintoehdotusta katastrofiksi, ja Valkoinen talo antoi ymmärtää, että Trump voisi käyttää veto-oikeuttaan, jos ehdotus olisi hyväksytty.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut