Ministeri Lintilä sai kaipaamansa Uganda-lisäselvityksen Patrian toimitusjohtajalta

Lintilä toivoo Patrian arvioivan menettelytapojen uskottavuutta talon sisällä.

Patria oli antanut suomalaiselle liikemiehelle luvan markkinoida yhtiön tuotteita Ugandassa. Jarno Mela

Heta Hassinen / STT

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoo saaneensa puolustusteknologiaa valmistavalta Patrialta kaipaamansa tarkemman selvityksen Uganda-tapauksesta.

– Olen käynyt tänään aamupäivällä toimitusjohtajan kanssa keskustelun, jossa tarkennettiin tiettyjä asioita, Lintilä sanoo STT:lle.

Patria oli antanut suomalaiselle liikemiehelle luvan markkinoida yhtiön tuotteita Ugandassa. Noin 40-vuotias mies löytyi viime viikolla kuolleena hotellihuoneesta Ugandan pääkaupungissa Kampalassa.

Patrian johto sanoi jo aiemmin, että yhtiö teki virheen antaessaan miehelle luvan markkinoida tuotteita maassa. Mies oli saanut markkinointiluvan myyntipäälliköltä, jolla ei ollut riittäviä valtuuksia sellaisen antamiseen.

Lintilä sai jo aiemmin yhtiöltä selvityksen tapauksesta, mutta kertoi kaivanneensa tarkennuksia siihen. Lintilä sanoi keskustelleensa tänään toimitusjohtaja Olli Isotalon kanssa, oliko Patria käyttänyt miehen palveluja jo aiemmin ja jos oli, miten Patrian mielestä menettely oli sujunut.

– Sain vastauksen, että (palveluja) ei ole käytetty. Miehen kanssa oli tavattu ensimmäisen kerran vuonna 2016, jolloin hän itse otti aktiivisesti yhteyttä (Patriaan) ja oli halukas olemaan eri maissa tällaisissa esittelytehtävissä, Lintilä sanoo.

Lintilä korostaa edelleen tilanteen vakavuutta ja sanoo, että Patrian on arvioitava menettelytapojen uskottavuutta.

– Nousee myös esille talon sisäinen lainmukaisuusvalvonta, onko siihen panostettu tarpeeksi, kun tällaista pääsee tapahtumaan. Tämä on varmasti sellainen asia, joka siellä talon sisällä tulee arvioida, Lintilä sanoo.

 

Lintilä kommentoi vain Patriaan liittyviä asioita

 

Lintilä sanoo ottavansa Uganda-tapauksessa kantaa ainoastaan Patriaa koskeviin asioihin. Hän ei kommentoi esimerkiksi entisen viestintäministerin Suvi Lindénin Ugandan-matkaa.

– Olen käynyt hänen (Lindénin) kanssaan eilen pitkän keskustelun, ja hänellä ei ollut mitään Patria-kytkentää, Lintilä sanoo.

Lindén kommentoi tapausta lyhyesti eilen Facebook-päivityksessään. Lindénin mukaan suomalaismiehen kuolemantapauksen tutkinta kuuluu viranomaisille ja mahdollinen tiedottaminen on viranomaisten ja omaisten harkinnassa.

Lindén kertoi Facebookissa, että ei ollut Patrian asialla vaan tietoyhteiskunnan edistämistä koskevissa asioissa. Tietoyhteiskunnan edistäminen köyhissä maissa on Lindénin tehtäväkenttää YK:n laajakaistakomission erityislähettiläänä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut