Jari Aarnio oikeudessa: "Vanhan liiton skoude ei ymmärrä tällaista virtuaalihuumetta"

Huumepoliisin ex-päällikkö kertoi sanelleensa viestejä poliisin yhteyspuhelimeen, vaikka työskenteli poliisin sijaan Elisassa.

Jari Aarnio oli äänessä torstaina hovioikeudessa. Arkistokuva. Markku Ulander / Lehtikuva

Mikko Gustafsson / STT

Helsingin hovioikeudessa kuultiin torstaina huumepoliisin ex-päällikköä Jari Aarniota muun muassa puhelimesta, joka löytyi kengästä hänen autotallistaan. Syyttäjän mukaan puhelimella järjestettiin huumekauppaa Aarnion ja tämän rikoskumppanina käräjillä tuomitun Seija Kortekallio-Lammen välillä. Aarnion mukaan kyseessä oli huumepoliisin yhteyspuhelin Kortekallio-Lampeen.

Kiinnostavaksi puhelimen tekee viestittelyn ajoitus. Viimeinen viesti Kortekallio-Lammen ja kenkäpuhelimen välillä on lähetetty aikana, jolloin Aarnio oli poissa poliisista ja työskenteli Elisalla. Puhelin kuitenkin löytyi Aarnion autotallista.

Aarnio kertoi, että hän käytännössä saneli Kortekallio-Lammelle lähettäviä viestejä ja lähetti niitä itse myös työskennellessään Elisalla. Aarnion mukaan yhteyspuhelin oli poliisilla.

– Vaikuttaa hyvin erikoiselta, että olette hoitanut poliisitoimintaa silloin, kun ette ole edes ollut poliisissa, syyttäjä Antti Sundberg kummasteli.

Aarnio vetosi siihen, että kukaan muu ei ollut tavannut Kortekallio-Lampea.

– Kaikki tieto, mitä on tullut, on päätynyt poliisille.

Puhelin oli kulkeutunut Aarnion mukaan hänen autotalliinsa, kun hän otti itselleen tavaroita poliisin väistötilasta.

 

"Kolme tarviis"

 

Puhelimen viesteistä on löytynyt muun muassa "kolme tarviis" -viesti, minkä syyttäjät ovat tulkinneet keskusteluksi kaupattavan hasiksen määrästä.

Aarnio hämmästeli, kuinka viestittelystä saadaan huumetta tai varsinkaan hasista.

– Olen vanhan liiton skoude, en ymmärrä tällaista virtuaalihuumetta. En ymmärrä tässä esimerkiksi, miten päädytään hasikseen. Se ei käy mitenkään tästä ilmi.

Viestittelyn sisältöä puitiin tarkemmin salaisessa osiossa, koska se liittyy Aarnion mukaan tietolähdetoimintaan.

 

Kymmenen vuotta puntarissa

 

Istunnossa oli tarkoitus kuulla myös Malmin naista eli Mari Romanoa, mutta kuuleminen siirtyi vajaan parin viikon päähän. Romano on esitutkinnassa kytkenyt Aarnion huumekauppaan, mutta kiistänyt kertomuksensa myöhemmin ja vedonnut muun muassa poliisin painostukseen.

Romanon tutkija on saanut toiminnastaan esitutkinnassa virkarikostuomion, koska hän muun muassa lähetteli Romanolle hempeitä viestejä, osti tälle skootterin ja antoi rahaa.

Kaikkiaan Aarniota syytetään yhteensä noin 800 hasiskilon junailemisesta maahan. Käräjillä hän sai 10 vuotta vankeutta törkeistä huume- ja virkarikoksista.

Aarniolla on lisäksi lainvoimainen kolmen vuoden tuomio niin sanotusta seurantalaiteyhtiön haarasta.

Tuomion mukaan Aarniolla oli kaksoisrooli seurantalaiteyhtiö Trevocissa ja sen laitteita ostaneessa Helsingin huumepoliisissa. Oikeus piti omistusjärjestelyjä salattuna ja katsoi, että mukana oli silloinen United Brotherhood -jengin pomo Keijo Vilhunen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.