Patria joutuu vielä tarkentamaan ministerille Uganda-tapausta

Suvi Lindén: Tutkinta kuuluu viranomaisille.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) pyysi keskiviikkona puolustusteknologiaa valmistavalta Patrialta selvitystä Uganda-tapauksesta. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Anssi Rulamo, Elina Korkee, Susanna Jääskeläinen / STT

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Mika Lintilä (kesk.) haluaa puolustusteknologiaa valmistavalta Patrialta vielä tarkempia selvityksiä Uganda-tapauksesta. Yhtiö toimitti Lintilälle selvityksen keskiviikkona iltapäivällä, mutta ministeri kertoi aikovansa vielä keskustella yhtiön johdon kanssa tai pyytää lisätietoja kirjallisesti.

– Tarkennamme vielä tätä tapahtumien kuvausta ja niitä menettelytapoja, mitä Patriassa on, Lintilä sanoo.

Patria oli antanut suomalaiselle liikemiehelle luvan markkinoida yhtiön tuotteita Ugandassa. Noin 40-vuotias mies löytyi viime viikolla kuolleena hotellihuoneesta Ugandan pääkaupungissa Kampalassa.

Kampalan poliisin edustaja on kertonut ainakin Ylelle ja Iltalehdelle, että tämänhetkisen tiedon perusteella miehen arvioidaan kuolleen luonnollisen kuoleman. Henkirikoksen mahdollisuutta ei ole suljettu pois.

Ohjeistusta on ohitettu

Patrian johto on sanonut, että yhtiö teki virheen antaessaan miehelle luvan markkinoida tuotteita maassa. Mies oli saanut markkinointiluvan myyntipäälliköltä, jolla ei ollut riittäviä valtuuksia sellaisen antamiseen. Ministeri Lintilän mukaan ohjeistusta ja sääntöjä on selvästi ohitettu markkinointiluvan antamisessa.

– Pitää koko ajan muistaa se, että Patria työskentelee äärettömän herkällä toimialalla ja meillä ei ole mitään mahdollisuutta sellaiseen, mikä herättäisi kysymyksen toiminnan eettisyydestä.

Lintilä korostaa, että nyt pitää katsoa, ovatko menettelytavat kunnossa. Hänen mukaansa Patrian johdolla on luottamus ainakin vielä tämänhetkisten tietojen valossa.

Maaselvitystä ei ollut tehty

Patrian toimitusjohtajan Olli Isotalon mukaan yhtiön prosessi on selkeä eikä sitä ole tarvetta muuttaa, mutta tässä tapauksessa sitä ei ollut noudatettu. Ugandasta ei esimerkiksi tehty maaselvitystä.

– Ei oltu analysoitu sitä, että onko Ugandassa oikeasti meillä potentiaalista mahdollisuutta tehdä liiketoimintaa. Jos olisimme selvityksen tehneet, on äärimmäisen epätodennäköistä, että olisimme Ugandaan lähteneet markkinointityötä tekemään, edes tätä vaatimatonta esitteiden jakamista, Isotalo sanoo.

Asian selvittäminen jatkuu nyt Patrian sisällä. Isotalo korostaa, että Patrian markkinointi ei ollut suomalaisliikemiehen Afrikan-matkan päätarkoitus. Patria ei myöskään ollut maksanut hänelle mitään eikä antanut toimeksiantoa, vaan mies oli itse ollut aktiivinen Patrian suuntaan.

Miehen kanssa matkustanut entinen ministeri Suvi Lindén kertoi keskiviikkona Facebook-tilillään, että hän ei ollut liikkeellä Patrian asioissa, vaan tietoyhteiskunnan edistämistä koskevissa asioissa. Lindén totesi, että kuolemantapauksen tutkinta kuuluu viranomaisille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.