Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Ministeri Niinistö: Suomalaisten kannattaa hyväksyä EU:n puolustusyhteistyön rajat

Suomi, Ruotsi ja EU oli kutsuttu Naton puolustusministerien työillalliselle.

Me olemme sotilasliittoon kuulumaton maa ja puolustusratkaisu on itsenäinen puolustus, puolustusministeri Jussi Niinistö tiivistää. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Anniina Luotonen / STT

Suomalaisten kannattaa hyväksyä, ettei EU:n puolustusyhteistyö ole kehittymässä puolustusliitoksi, sanoo puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.). Naton puolustusministerikokoukseen keskiviikkona osallistunut Niinistö odotti, että tämä olisi myös viesti, jonka Nato-maat välittäisivät Ruotsille, Suomelle ja EU:lle yhteisellä työillallisella.

– Varmasti kuullaan se sama virsi, että ei pidä duplikoida sitä mitä Natossa jo tehdään, Niinistö arveli etukäteen STT:lle.

Naton puolustusministerien työillallinen oli varattu keskiviikkona EU:n puolustusyhteistyölle sekä Naton ja EU:n pyrkimyksille lisätä yhteistyötään.

EU:n puolustusyhteistyö on herättänyt Nato-maissa kysymyksiä siitä, rakentaako EU päällekkäistä toimintaa Naton kanssa. Niinistö korostaa, että kyse on täydentävästä toiminnasta, joka ei kilpaile sotilasliiton kanssa.

– Se on vain hyväksyttävä. Me olemme sotilasliittoon kuulumaton maa ja puolustusratkaisu on itsenäinen puolustus. Tarpeen vaatiessa toivomme ainakin saavamme apua kumppaneilta, Niinistö tiivistää.

Sotilasliikenteen helpottaminen yhteinen tavoite

Keihäänkärkenä on viime kuukausina ollut sotilaallinen liikkuvuus eli erilaisten rajaesteiden poistaminen raskailta kuljetuksilta. Kiertävien pataljoonien sijoittaminen Puolaan ja Baltian maihin on herättänyt Nato- ja EU-maat huomaamaan, ettei raskaan kaluston kuljettaminen Euroopan halki suju ongelmitta.

EU-maat ovat poistamassa yhdessä turhia rajaesteitä ja varmistavat siltojen ja teiden kestävyyttä. Hankkeesta ovat Niinistön mukaan jääneet pois ainoastaan EU:n saarivaltiot eli Irlanti, Malta ja Kypros. Myös Suomen kannalta hanke on hänen mukaansa tärkeä.

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan EU:n ja Naton puolustusyhteistyö hyödyttää myös Natoa.

– Kun tämä tehdään oikein, panostukset voivat johtaa reilumpaan taakanjakoon Euroopan ja Pohjois-Amerikan välillä, Stoltenberg sanoi.

Presidentti Donald Trumpin johdolla USA on vaatinut eurooppalaisia lisäämään puolustusmenojaan.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut