Tasa-arvouudistus vai terveysjättien rahastusautomaatti – sote puhuttaa valtiopäivien avauskeskustelussa

Nykyhallituksen 72 prosentin tavoite ollaan saavuttamassa etuajassa nykytahdilla, pääministeri arvioi

Juha Sipilä ja Mauri Pekkarinen (oik.) eduskunnan täysistunnossa tiistaina. Markku Ulander / Lehtikuva

Matias Åberg, Susanna Jääskeläinen / STT

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) katsoo, että hallitusohjelman viisi suurinta talouspoliittista tavoitetta on joko saavutettu tai ne ollaan saavuttamassa. Keskustan, kokoomuksen ja sinisten muodostaman hallituksen tavoitteena on ollut muun muassa se, että työllisyysaste nousee 72 prosenttiin.

– Jos kehitys jatkuu tällaisena, (työllisyys)tavoite saavutetaan etuajassa, sanoi Sipilä iltapäivällä valtiopäivien avauskeskustelussa eduskunnassa.

Sipilän mukaan muun muassa velkaantuminen on taittunut ja kokonaisveroaste kääntynyt laskuun. Lisäksi Sipilä katsoo, että työllisyyden kehitys on oikealla uralla.

Pääministeri toisti eduskunnan täysistunnossa vaatimuksensa, että seuraavan hallituskauden tavoitteeksi pitää asettaa 75 prosentin työllisyysaste, jotta hyvinvointiyhteiskunnan rahoitus voidaan turvata.

– Työn ja sosiaaliturvan yhteensovittaminen on seuraavan vaalikauden suuri uudistus. Hallitus on asettanut työryhmän pohtimaan perusturvan kokonaisuudistusta. Tässä työssä myös oppositio on mukana, sanoi Sipilä eduskunnan suuressa salissa.

Seuraavat eduskuntavaalit pidetään tällä tietoa ensi vuoden huhtikuussa.

Kokoomus korosti talouskuria Niinistöä lainaten

Kokoomus nosti omassa puheenvuorossaan esiin talouskurin tärkeyttä lainaten presidentti Sauli Niinistön puhetta valtiopäivien avajaisissa.

Puolueen mukaan noususuhdanteessakin pitää jatkaa uudistuksia, joilla saadaan hyvinvoinnin rahoitus kestävälle pohjalle ja varaudutaan maailmantalouden heilahduksiin.

– Jaan tasavallan presidentin huolen. Suhdannehuipusta huolimatta tulomme eivät riitä kattamaan menojamme. Mitään ”jakovaraa” ei yksinkertaisesti ole, sanoi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen.

Sote-uudistusta kokoomus kehuu tasa-arvouudistukseksi, joka tarjoaa kaikille suomalaisille pääsyn parempaan hoitoon ja hoivaan.

– Suomalaiset ovat jo liian pitkään joutuneet odottamaan nopeampaa hoitoon pääsyä ja mahdollisuutta valita vapaasti, Jokinen sanoi.

Vasemmisto varoittaa sotesta, vihreät ympäristövelasta

Oppositiopuolueista vasemmistoliitto varoitti hallituksen sote-esityksen nostavan toteutuessaan asiakasmaksuja ja johtavan terveyserojen kasvuun, kun vähävaraisilla ei ole varaa hoitaa vaivojaan. Puolueen mukaan hallituksen valinnanvapausmalli on vaarallinen ja kallis potilaille ja Suomen taloudelle.

– Edullinen se on terveysjäteille, joille luodaan rahastusautomaatti, sanoi kansanedustaja Hanna Sarkkinen.

Vasemmistoliitto moittii maakuntauudistuuksen aikataulua täysin epärealistiseksi ja epädemokraattiseksi, kun jo reilun puolen vuoden kuluttua ihmisten pitäisi äänestää maakuntavaaleissa, mutta maakuntien tehtäviä tai palveluiden järjestämisen periaatteita ei ole edes vielä päätetty.

Vihreät puolestaan varoittavat, että samalla kun puhutaan paljon velan taittamisesta, ei voi kasvattaa osaamisvajetta tai ympäristö- ja ilmastovelkaa. Vihreiden mukaan on katsottava Suomen seuraavaan sataan vuoteen eikä tuijotettava vain yhden viivan alle.

– Euromääräisen velan ohella on tehtävä töitä sosiaalisen velan ja ympäristövelan vähentämiseksi. Se on tämän ajan päättäjien tärkein tehtävä, puheenjohtaja Touko Aalto sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut