Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Yle: Suomesta palautettu turvapaikanhakija ammuttiin heti Irakissa

Migri: Inhimillisesti valitettavaa, emme ole vastuussa.

Irakilaispoliisi Bagdadin kadulla. Kuvituskuva. Sabah Arar

STT

Maahanmuuttovirasto Migri on ottanut kantaa laajasti julkisuutta saaneeseen tapaukseen, jossa Suomesta käännytetyn turvapaikanhakijan kerrottiin tulleen ammutuksi Irakissa. Migrin mukaan se ei ole vastuussa yksittäisen turvapaikanhakijan kohtalosta, vaikkakin tapaus on "inhimillisesti äärimmäisen valitettava".

Muuten Migri ei halua ottaa kantaa tapaukseen, koska yksittäiseen turvapaikkahakemukseen ja -päätökseen liittyvät tiedot ovat salassa pidettäviä.

– Päätöksentekijät eivät voi olla vastuussa palautuksen jälkeisistä tapahtumista, jos täällä on arvioitu kaiken käytössä olleen tiedon mukaan, että palautuskiellon olosuhteita ei ole olemassa ja samaan arvioon ovat päätyneet hallintotuomioistuimet, Migri sanoo tiedotteessaan.

Ylen uutisen mukaan irakilaismies oli hakenut Suomesta turvapaikkaa, mutta hänet käännytettiin Irakiin. Ylen tietojen mukaan avolava-autolla liikkuneet miehet ampuivat miehen myöhemmin Bagdadissa.

– Emme voi tietää, onko näillä tuoreilla tapahtumilla yhteyttä niihin seikkoihin, joita hakija on ottanut esille turvapaikkatutkinnan yhteydessä. Irakin turvallisuustilanne vaihtelee merkittävästi alueittain, Migri toteaa.

Ylen mukaan irakilaismies oli valittanut päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mutta päätös ei ollut muuttunut, eikä siihen herunut myöskään valituslupaa.

– Maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikka sekä sitä kautta luotu lainsäädäntö luovat raamit meidän päätöksenteollemme. Päätös siitä, halutaanko näihin muutoksia, on poliittinen kysymys ja kuuluu poliittisille päätöksentekijöille, Migri muistuttaa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut