Kirja-arvio: Stephen Kingin Mersumies-trilogian finaali on rutiininomainen paluu yliluonnolliseen kauhuiluun

Massamurhaaja herää koomasta romaanisarjan päätösosassa

Pekka Jäntti

Stephen King

Viimeinen vartio

Suom. Ilkka Rekiaro. Tammi 2018. 402 s.

Varo! Jos Stephen Kingin dekkaritrilogian kaksi ensimmäistä osaa, Mersumies ja Etsivä löytää, olivat mieluisia, Viimeisen vartion lukukokemusta ei parane latistaa arvion juonipaljastuksilla.

Kuten Etsivä löytää antoi ymmärtää, Mersumiehen massamurhaaja Brady Hartsfield herää Viimeisessä vartiossa kuuden vuoden koomastaan huoneessa 217 – unohtumaton numerosarja Hohdon lukeneille.

Aivovaurion, kokeellisen lääkityksen ja silkan pahuuden avulla Hartsfieldille on kehittynyt sekä telekineettisiä että telepaattisia kykyjä. Hän siis pystyy liikuttamaan esineitä ajatuksen voimalla ja tunkeutumaan toisten mieliin, kunhan ne on ensin suggeroitu eräällä konsolipelillä.

”Hänestä tulee 2000-luvun Jim Jones.” Guyanan viidakossa yli yhdeksänsadan ihmisen joukkoitsemurhan vuonna 1978 masinoinut Jones on itsemurhaepidemiaa luovan Hartsfieldin esikuva.

Viimeinen vartio on omistettu Thomas Harrisille, Uhrilampaiden kirjoittajalle. Vaikka Brady Hartsfield kelpo psykopaatti onkin, tohtori Hannibal Lecterille hän olisi pelkkä suupala. Ja kun pelikulttuurista huolestuneille piruileva jännitysjuoni ei iske Kingin valvottavimpien romaanien vimmalla, Viimeisen vartion täky on pitkälti etsivä Bill Hodgesin terveydentilassa: sydänkohtauksesta toipuvalla Hodgesilla todetaan haimasyöpä.

Tarinan kiinnostavin persoona on rohkea, lojaali ja suloinen Asperger-henkilö Holly Gibney, Hodgesin älykäs yhtiökumppani, joka voi hyvinkin saada vielä oman romaaninsa.

Trilogian avannut Mersumies oli Kingiltä virkeä dekkarialuevaltaus. Etsivä löytää varioi dekkariarjen rinnalla Piinasta ja Liseyn tarinasta tuttua pakkomiellettä. Viimeinen vartio on rutiininomainen paluu yliluonnolliseen kauhuiluun; telekinesiaa King käytti motivoidummin jo esikoisteoksessaan Carrie.

Mersumies-televisiosarjaan tehdään toista tuotantokautta. Bill Hodgesia näyttelee lämminsydäminen irlantilaisturjake Brendan Gleeson, Harry Potter -elokuvien Alastor ”Villisilmä” Vauhkomieli.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.