Keskustan puoluehallitus pui Väyrysen asemaa huomenna

Väyrynen Lännen Medialle: Vain puoluekokous voi päättää ehdokkaiden vaalikelpoisuudesta

Väyrynen ilmoitti viime viikolla pyrkivänsä keskustan puheenjohtajaksi. Vesa Moilanen / Lehtikuva

Anssi Rulamo/ STT, Tuomas SAvonen/ STT

Keskustan puoluehallitus on kutsuttu koolle torstaiaamuksi, kertoo Verkkouutiset. Nimettömänä pysyttelevä puoluehallituksen jäsen kertoo jutussa, että yhtenä kohtana ylimääräisessä kokouksessa on europarlamentaarikko Paavo Väyrysen vaalikelpoisuus keskustan puheenjohtajavaalissa.

Keskustan puoluesihteeri vahvistaa tiedon STT:lle.

Oman kansalaispuolueensa toissa vuonna perustanut Väyrynen ilmoitti viime viikolla pyrkivänsä keskustan puheenjohtajaksi. Monet puoluehallituksen jäsenet ovat sitä mieltä, ettei toisen puolueen jäsen voi pyrkiä keskustan puheenjohtajaksi.

– En tiedä, päädytäänkö ratkaisuun vielä huomenna, mutta kuulostellaan, mitä mieltä eri puolella Suomea asiasta ollaan. Vaikea kysymys kaiken kaikkiaan, puoluehallituksen jäsen kommentoi Verkkouutisille.

Alun perin puoluehallituksen kokous oli tarkoitus järjestää vasta ensi viikon torstaina.

Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska vahvistaa STT:lle, että puoluehallitus pitää huomenna ylimääräisen kokouksen, jossa puhutaan muun muassa Paavo Väyrysestä.

– Toki muutakin asiaa on, mutta tämä on noussut puoluehallituksen jäsenten ja kentän keskuudessa esiin niin, että tästä asiasta on syytä keskustella. Huomenna se on asialistalla, Ovaska kertoi keskiviikkona.

Keskustan puheenjohtajan, pääministeri Juha Sipilän esikunnasta kerrottiin STT:lle, ettei Sipilä kommentoi asiaa ennen torstaita.

Väyrysen mukaan puoluehallituksella ei ole sananvaltaa puheenjohtajaehdokkaiden vaalikelpoisuuden suhteen.

– Puoluekokouksessa voidaan tehdä ehdotus henkilöstä ja silloin puoluekokous joutuu ottamaan kannan siihen, onko hän vaalikelpoinen vai ei. Sitä eivät voi alemmat puolue-elimet puoluekokouksen puolesta ratkaista, Väyrynen sanoi STT:lle.

– Ainoastaan se toimielin, joka päättää puheenjohtajasta, voi ratkaista sen, onko hän vaalikelpoinen vai ei, Väyrynen jatkoi.

Väyrysen mukaan puoluehallitus voi halutessaan tehdä esimerkiksi päätöksen, että keskusta ei järjestä paneelikeskusteluja puheenjohtajaehdokkaiden kesken.

– Se olisi vahinko, sillä yksi keskeinen tavoite minun ehdokkuudellani on, että saadaan aikaiseksi keskustelu puolueen linjasta.

Väyrysen mukaan puoluehallituksen keskustelut eivät vaikuta hänen kampanjointiinsa, vaan hän jatkaa valmistautumista kesäkuussa Sotkamossa järjestettävään puoluekokoukseen.

– Siellä puoluekokouksessahan tämä vaalikelpoisuus tullaan ratkaisemaan. Eivät sitä voi alemmat puolue-elimet ennakolta päättää.

Puoluesihteeri Ovaska ei halua kommentoida, kenelle kuuluu oikeus päättää ehdokkaan vaalikelpoisuudesta.

Keskustan säännöissä ei puheenjohtajaehdokkaiden vaalikelpoisuudesta sanota erikseen mitään. Säännöissä asetetaan puheenjohtajan kriteeriksi vain se, että hänen täytyy olla keskustan jäsen.

Väyrystä ei ole pystytty erottamaan keskustasta, koska sen voi tehdä vain paikallisyhdistys ja Väyrynen itse on paikallisyhdistyksensä Keminmaan keskustaseuran puheenjohtaja. Yhtenä vaihtoehtona esiin on noussut Keminmaan keskustaseuran erottaminen puolueesta. Keskustan sääntöjen mukaan puoluevaltuusto voi puoluehallituksen esityksestä erottaa jäsenyhdistyksen muun muassa, jos se on menettelyllään huomattavasti vahingoittanut puoluetta.

Väyrysen mukaan Keminmaan keskustaseuran erottaminen puolueesta ei välttämättä merkitsisi hänen puheenjohtajuushankkeensa kaatumista.

– Jos tällainen päätös tehtäisiin, että Keminmaan yhdistys erotettaisiin, niin silloinhan joku muu yhdistys voisi kutsua minut jäsenekseen, Väyrynen sanoi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut