Hallitukselta halutaan kansallista lapsi- ja perhestrategiaa

Selvityshenkilöiden loppuraportti luovutettiin tänään perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle (kesk.) ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok.).

Hallitukselta halutaan lapsi- ja perhestrategiaa. Jussi Nukari / Lehtikuva

STT

Hallitukselta halutaan lapsi- ja perhestrategiaa. Selvityshenkilöt ehdottavat kansallisen strategian laatimista sivistys- ja sote-palveluiden lapsi- ja perhelähtöisyyden varmistamiseksi sote-uudistuksen jälkeen.

– Vaikka meillä olisi kuinka erinomaiset lasten sote-palvelut, ne eivät yksin pysty estämään lasten eriarvoistumista, lastensuojelutyön kuormittumista tai lasten mielenterveysongelmien lisääntymistä. Lasten hyvää arkea tekevät soten ja sivistystoimen palvelut, järjestöt, seurakunnat ja yksityiset toimijat yhdessä. Siksi kansallista lapsen oikeuksiin perustuvaa strategiaa tarvitaan, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) korostaa.

Sivistys- ja sote-palveluiden tilannetta kartoittaneiden selvityshenkilöiden mukaan palveluissa tarvitaan toimintakulttuurin syvällistä muutosta, jotta niiden lapsi- ja perhelähtöisyys voidaan varmistaa sote-uudistuksen jälkeen.

Selvityshenkilöt esittävät muun muassa, että jokaiseen maakuntaan tulee muodostaa maakunnan ja kuntien yhteinen lapsi- ja perhepalveluiden yhteistyöryhmä. Maakunnan tulisi tehdä myös yhteinen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma kuntien kanssa. Lisäksi eri ammattilaisten tiedonkulun, salassapidon ja yhteistyövelvoitteiden sisältöjä tulisi selventää.

Selvityshenkilöiden loppuraportti luovutettiin tänään Saarikolle ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.