Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuuhun kurotteleva Nasa saattaa kiinnostua Falcon Heavy -raketista

Maailman voimakkain raketti kantoi avaruuteen urheiluauton ja scifi-klassikoita.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa saattaa kiinnostua teknologiayhtiö SpaceX:n onnistuneesti laukaistusta kantorakettimallista, arvioivat asiantuntijat.

Falcon Heavy -kantoraketti voisi auttaa Nasaa saavuttamaan tavoitteensa uudesta kuulennosta.

Raketti laukaistiin onnistuneesti avaruuteen Aurinkoa kiertävälle radalle myöhään eilen. Falcon Heavy lähti matkaan samalta laukaisualustalta kuin Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan lennot Kuuhun neljä vuosikymmentä sitten.

Onnistunutta laukaisua säestivät myös innostuneet kiljahdukset ja jylisevät aplodit.

– Vau, näittekö tuon? Olipa mahtavaa, SpaceX:n laukaisun kommentaattori Lauren Lyons sanoi heti raketin lähdettyä matkaan.

– Tässä oli kaikki, mitä testilaukaisulta voi toivoa, hänen aisaparinsa, kommentaattori John Innsbrucker säesti.

Noin kaksi minuuttia laukaisun jälkeen kaksi raketin uudelleenkäytettäviksi suunniteltua moottoriosaa irtautui onnistuneesti ja palasi maanpinnalle suunnitellusti pystyasennossa. Kolmas, niin ikään laskeutumista yrittänyt osa putosi mereen.

– Siinä ei ollut tarpeeksi polttoainetta, SpaceX-yhtiön omistaja, miljardööri Elon Musk sanoi.

Hänen mukaansa osa syöksyi mereen noin sadan metrin päähän aiotusta laskeutumispaikasta.

Voimakkain käytössä olevista kantoraketeista

Falcon Heavy on tätä nykyä maailman voimakkain kantoraketti. Se voi kantaa avaruuteen rahtia kaksi kertaa enemmän kuin United Launch Alliancen kantoraketti Delta IV Heavy. Falcon Heavy selviää urakasta SpaceX:n mukaan myös kilpailijoitaan halvemmalla.

70 metriä korkea raketti voi työntää matkaan noin 64 tonnia rahtia – siis enemmän kuin painaisi esimerkiksi pullolleen lastattu Boeing 737 -matkustajalentokone.

Kaikkien aikojen voimakkain raketti Falcon Heavy ei kuitenkaan ole. Se ei yllä esimerkiksi Nasan Apollo-ohjelman astronautit kuumatkalle työntäneen Saturn V -raketin tehoihin.

Falcon heavy suunniteltiin alun perin mahdollistamaan ihmisten lähettäminen Kuuhun tai Marsiin, mutta nyttemmin se nähdään pikemminkin mahdollisena apuna rahdin lähettämiseen avaruusasemille, miljardööri Elon Musk sanoi maanantaina.

SpaceX kehittää parhaillaan toista, kantoraketin ja sukkulan yhdistelmää, jota voitaisiin käyttää miehitettyihin avaruuslentoihin. Mallin lempinimi on BFR.

Testirahtina punainen urheiluauto - voi kiertää Aurinkoa miljardi vuotta

Falcon Heavyn laukaisun aikana web-kamerat välittivät kuvaa raketin sisältä. Ohjauspaneelissa näkyivät sanat "älä hätäile" ("Don't panic"). Lausahdus oli viittaus kirjailija Douglas Adamsin scifi-parodiaan Linnunradan käsikirja liftareille.

Raketin kyydissä kiertoradalle laukaistiin Muskin Tesla-yhtiön punainen sähköurheiluauto. Avaruuteen lähti samaa matkaa myös Isaac Asimovin scifi-kirjasarja Säätiö. Se on ladattu Muskin urheiluautoon asennettuun muistiyksikköön.

Avaruusmatkaa varten autossa on soittolista, johon on ladattu pelkästään edesmenneen David Bowien kappaletta Space Oddity.

Auton on määrä kellua avaruudessa Maan ja Marsin välillä Aurinkoa kiertäen. Jos ajokki kestää ulkoavaruuden olosuhteet, sen matka voi kestää miljardi vuotta, SpaceX sanoi.