Näyttelyarvio: Söpöys herättää hoivavietin

Yasushi Koyaman veistoksia on esillä galleria Beckerissä. Kirsi Taivainen

Raisa Jäntti

Yasushi Koyama

Viaton

Galleria Beckerissä 14.2. 2018 saakka.

Yasushi Koyaman näyttelyn nimi on Viaton. Galleria Beckerin asuttaneet, viattomat otukset ovat eläimiä. Puusta ja keramiikasta luoduissa veistoksissa on paljon inhimillisesti tunnistettavaa.

Eläimet ovat söpöjä. Ne istuvat tai seisovat jalustoillaan ja katsovat suoraan silmiin. Osa eläimistä on hyvinkin sarjakuvamaisia, kuten ilmapalloa kantava panda tai ihmismäisesti hymyilevä pesukarhu. Puuveistosten pinta on veistämisestä rouhea, kuin elävän eläimen turkki.

Kun eläinten viattomuutta korostetaan jo näyttelyn nimessä, ajaudun ajattelemaan, mihin viattomuus vertautuu. Eläimet tulevat määritellyiksi viattomiksi johonkin, mitä niille tapahtuu tai tehdään. Ne ovat ilman omaa syytään jonkin armoilla. Mutta minkä tai kenen?

Pikkuhiljaa näyttelyssä tulee eläintarhamainen olo. Saan kiertää huoneesta toiseen ja katsella erilaisia eläimiä ilman, että ne voivat tehdä minulle mitään. Me vain katselemme toisiamme.

Eläimen suora katse on vetoava. Koyaman eläimet eivät tuomitse tai kärsi. Ne hyväksyvät minut, viipyvät kanssani. Olemme samanarvoisia.

Suloisten eläinten hymyt ja luottavaiset katseet ovat söpöyttä täydellisimmillään. Söpöyttä tihkuu gallerian jokaisesta nurkasta. Kun söpöä on näin paljon, siitä tulee väite. Se on kannanotto, eläinten valitsema olemassaolon muoto.

Pohdin, onko suloinen pörröisyys ja pentumainen luottamus eläinten keino suojautua. Ehkä ihminen jättää rauhaan sen, mikä hänessä herättää hoivavietin.

Koyaman eläinten nätti söpöys seisoo kuitenkin yksilöllisyyden tiellä. Eläimet eivät ole persoonia vaan suloisia kuoria. Niiden tehtävänä on saada minut hymyilemään ja poistumaan näyttelystä turvallisin mielin.

Kun näyttelyn muut vieraat sitten asettelevat lapsiaan yhteiskuviin veistoseläinten kanssa, ymmärrän miksi ihmisellä on tarve kaikkeen tähän suloiseen. Se toimii rekvisiittana meille, ja se tihkuu teoksista meihin itseemme. Samassa huoneessa tai valokuvassa söpön pesukarhun kanssa minustakin tulee vähän leikkisä ja suloinen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut