Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Helsingin kaupunginhallitus pui pakkoruotsista luopumista kouluissa

Aloitteen taustalla ovat sinisten ministerit Sampo Terho ja Jussi Niinistö.

Arkistokuva ruotsin tunnilta. Pauliina Salminen

STT

Helsingin kaupunginhallitus käsittelee tänään sinisten ministerien Sampo Terhon ja Jussi Niinistön aloitetta Helsingin osallistumisesta kielikokeiluun, jossa toisen kotimaisen kielen oppimäärän sijasta oppilaat voisivat valita opiskelevansa jotain vierasta kieltä.

Laki toisen kielen kokeilusta perusopetuksessa tuli voimaan kuluvan vuoden ensimmäisenä päivänä. Sen mukaan oppilaitokset voivat hakea opetus- ja kulttuuriministeriöltä lupaa osallistua kokeiluun. Mahdollisuutta tarjotaan yhteensä enintään 2 200 oppilaalle. Kokeiluun osallistuminen on oppilaalle vapaaehtoista, ja päätös siitä tehdään yhdessä oppilaan huoltajien kanssa. Kokeiluun osallistuneet vapautetaan ruotsin opiskelusta myös lukiossa ja ammatillisessa koulutuksessa.

"Pakkoruotsi on rasite monipuoliselle kieliosaamiselle"

Aloitteen tehneiden kaupunginvaltuutettujen mukaan pakollinen ruotsin opiskelu on rasite monipuoliselle kieliosaamiselle eikä se vastaa elinkeinoelämän tarpeita.

Terho ja Niinistö toteavat aloitteessaan myös, että kansainvälinen Helsinki olisi erinomainen paikka kielikokeilun toteuttamiselle.

– Helsinkiläisnuorten kielitaitoa monipuolistava kielikokeilu on linjassa myös Helsingin kaupunginvaltuuston hyväksymän kaupunkistrategian kanssa, jossa todetaan, että Helsingin vetovoiman vahvistaminen edellyttää kaupungin määrätietoista kansainvälistämistä, aloitteessa todetaan.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta: "Työmarkkinoilla pitää osata molempia kieliä"

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunnon mukaan kielikokeilu kuitenkin johtaisi toisen kotimaisen kielen opiskelusta luopumiseen, joka asettaisi oppilaat eriarvoiseen asemaan. Se myös vaarantaisi oppilaiden jatko-opintokelpoisuuden, koska toinen kotimainen kuuluu pakollisena toisen asteen opintoihin.

Lautakunta toteaa lisäksi, että kaksikielisyys on Helsingissä rikkaus ja kaupunki on toimintaympäristönä vahvasti sekä suomen- että ruotsinkielinen.

– Nuorten työllistymisen näkökulmasta on perusteltua, että työmarkkinoille tulevat osaavat molempia kotimaisia kieliä, lautakunta sanoo.

– Kaksikielisessä kunnassa julkisella sektorilla edellytetään molempien kotimaisten kielten taitoa.

Kaupunginhallituksen kokouksen on määrä alkaa tänään kello 16.00.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut