Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

FBI:n johtaja lähetti työntekijöilleen kirjeen kohutun FBI-muistion julkaisun myötä: "Seison takananne"

FBI:n 35 000 työntekijälle suunnatussa sisäisessä kirjeessä Wray muun muassa myös kiittää työntekijöidensä työetiikkaa ja ammattitaitoa.

Wray suuntasi kirjeen työntekijöilleen sen myötä, kun kohuttu FBI-muistio julkaistiin perjantaina. Saul Loeb / Lehtikuva

STT

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin johtaja <Person>Christopher Wray</Person> on sanonut seisovansa työntekijöidensä takana ja olevansa sitoutunut FBI:n työhön.

FBI:n 35 000 työntekijälle suunnatussa sisäisessä kirjeessä Wray muun muassa myös kiittää työntekijöidensä työetiikkaa ja ammattitaitoa ja sanoo, että työ puhuu puolestaan.

Wray suuntasi kirjeen työntekijöilleen sen myötä, kun kohuttu FBI-muistio julkaistiin perjantaina. Salaisiksi luokiteltuihin tietoihin nojaavassa muistiossa nostettiin odotetusti esiin epäilyjä FBI:n valtuuksien väärinkäytöstä.

– Olette käyneet paljon läpi viimeisen yhdeksän kuukauden aikana ja tiedän, että se on usein ollut huolestuttavaa. Eikä viimeiset päivät ole juurikaan helpottaneet tilannetta, Wray kirjoitti.

Yhdysvaltain presidentti <Person>Donald Trump</Person> antoi perjantaina luvan julkistaa muistion koko laajuudessaan huolimatta Wrayn varoittelusta. Wrayn uran tulevaisuuden on katsottu olevan nyt epävarma.

Trump syytti ennen FBI-muistion julkaisua, että oikeusministeriön johto ja FBI ovat politisoineet hänen vaalikampanjaansa koskevan tutkinnan demokraatteja suosivaksi.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Wray ei kuitenkaan kirjeessä ottanut suoraan kantaa julkaistuun muistioon tai Trumpin kommentteihin eikä spekulaatioon hänen asemastaan.

– Puhumme työmme kautta. Yksi tapaus kerrallaan. Yksi päätös kerrallaan, Wray kirjoitti.

Arvostelijoiden mukaan tavoitteena sabotoida Venäjä-tutkintaa

Nelisivuisen muistion mukaan FBI käytti demokraattien rahoittamaa tutkimusraporttia saadakseen luvan tarkkailla Trumpin avustajaa<Person> Carter Pagea</Person>, jolla oli laajat Venäjä-kontaktit. Aineistosta paljastuu vakavia luottamuksen rikkomuksia, sanoi kongressin edustajainhuoneen tiedustelukomitean johtaja <Person>Devin Nunes</Person>, joka Trumpin tapaan edustaa republikaanipuoluetta.

– Amerikkalaisilla on oikeus tietää, kun keskeisten instituutioiden edustajat käyttävät valtaansa väärin poliittisten tarkoitusperiensä takia, Nunes sanoi.

Hän toivoi, että muistion tiedot johtavat "uudistuksiin, jotka palauttavat amerikkalaisten uskon ja luottamuksen instituutioihin".

Arvostelijoiden mukaan Trumpin tavoite on sabotoida erikoissyyttäjä <Person>Robert Muellerin</Person> Venäjä-tutkimuksia.

Myös Sessions ja Rosenstein tulilinjalla

Muistiossa tulilinjalla ovat FBI-johtaja Wrayn lisäksi oikeusministeri <Person>Jeff Sessions</Person> ja apulaisoikeusministeri <Person>Rod Rosenstein</Person>. Trump on valinnut heidät kaikki tehtäviinsä viime vuonna.

Venäjä-tutkinnan johtajan Muellerin toimia valvova Rosenstein sekä FBI-pomo Wray ovat kiistelleet muistiosta Nunesin ja Valkoisen talon kanssa vuoden alusta saakka.

Demokraatit väittävät, että syytösten varsinainen kohde on apulaisoikeusministeri Rosenstein, koska hän on ainoa henkilö, joka pystyy irtisanomaan Venäjä-tutkintaa johtavan Muellerin.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut