Törhönen jätti eronpyyntönsä Kaapelitalon hallituksen puheenjohtajuudesta

"Oli selvää, että Törhösellä ei ollut edellytyksiä jatkaa toimessaan", Jan Vapaavuori sanoo Twitterissä.

Ohjaaja Lauri Törhönen on jättänyt eronpyyntönsä Kaapelitalon hallituksen puheenjohtajuudesta. Irene Stachon / Lehtikuva

STT

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) kertoo Twitterissä, että ohjaaja Lauri Törhönen on jättänyt hänelle eronpyyntönsä Kaapelitalon hallituksen puheenjohtajuudesta.

– Oli selvää, että Törhösellä ei ollut edellytyksiä jatkaa toimessaan, Vapaavuori sanoo Twitterissä.

Yhtiö hallinnoi Helsingissä kulttuurin monitoimikeskus Kaapelitehdasta ja Suvilahtea. Vapaavuoren mukaan Kaapelitalolle pyritään valitsemaan uusi puheenjohtaja 12. helmikuuta.

Jo aiemmin esimerkiksi Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Nasima Razmyar toivoi Ylellä, että Törhönen itse tekisi pian omat johtopäätöksensä edellytyksistään jatkaa.

Yle julkaisi keskiviikkona jutun, jossa parikymmentä Ylen haastattelemaa naista syytti Törhöstä seksuaalisesta häirinnästä. Haastateltujen mukaan Törhösen käytös jatkui ainakin 1980-luvulta 2000-luvulle. Törhösen kerrotaan ahdistelleen naispuolisia opiskelijoita muun muassa toimiessaan Taideteollisen korkeakoulun professorina vuosina 1995–2006.

Törhönen lähetti eilen niukan tiedotteen, jossa hän pyysi anteeksi henkilöiltä, joita hän on häirinnyt. Hän sanoi, ettei kommentoi jutussa esitettyjä kertomuksia julkisuudessa.

– Yleisradion 31.1. minusta julkaiseman jutun johdosta esitän anteeksipyyntöni niille henkilöille, joita olen katsomalla, koskemalla tai puhumalla häirinnyt, Törhönen kirjoitti eilen STT:lle sähköpostitse lähettämässään tiedotteessa.

Törhönen, 70, tunnetaan muun muassa elokuvista Raja 1918 ja Hylätyt talot, autiot pihat. Lisäksi hän on ohjannut muun muassa Salattuja elämiä. Hänet on palkittu elokuvataiteen valtionpalkinnolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.