Perjantain lakko kiristää pinnoja.
Työttömyysturvan aktiivimalli sai keskiviikkona hallituksen ja opposition nokittelemaan toisiaan perjantain lakkopäivän alla. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sementoi puolueen hallituskelpoisuuden aktiivimalliin. Jos siihen kuuluvista työttömyyskorvauksen leikkauksista ei seuraavissa hallitusneuvotteluissa luovuta, SDP:tä ei hallituksessa nähdä.
– Kun SDP palaa hallitukseen jossakin vaiheessa, puolue edellyttää, että tämä viiden prosentin työttömyysturvan leikkaus poistuu, Rinne sanoi.
Onko kyseessä siis kynnyskysymys, joka ratkaisee sen, voiko puolue olla hallituksessa vai ei?
– Tämä on selvä lupaus minulta, että tämä leikkaus tullaan poistamaan, ja tämän lupauksen minä tulen myös lunastamaan.
– Tämä on täysin pähkähullu systeemi, Rinne tokaisi STT:lle.
Työttömyysturvan aktiivimalli tuli voimaan vuoden alussa. Mallissa työttömyyskorvausta leikataan 4,65 prosenttia, jos työtön ei kolmen kuukauden aikana ole tehnyt vähintään 18:aa tuntia palkkatyötä, tienannut yrittäjänä 241:tä euroa tai osallistunut työllistämispalveluihin viitenä päivänä.
Sinisiltä huutia Hakaniemeen päin
Sinisten puheenjohtaja, eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho puolestaan puolusti aktiivimallia tiukasti ja sanoi, että hallitus ei siitä peräänny.
– Sellainen vaihtoehto ei ole edes pöydällä, että se peruttaisiin, Terho sanoi Säätytalolla Helsingissä. Samassa yhteydessä palkansaajien perjantainen suuri lakkopäivä sai kyytiä. Terhon sanoin kyseessä on puoluepoliittinen operaatio ja pitkän vaalikampanjan alku.
– Kampanjalasku on valtaisa, ja valitettavasti sen maksamiseen joutuvat osallistumaan kaikki suomalaiset.
Samalla hän ihmetteli, miksi lakkoiluun ja mielenosoituksiin ryhdytään vasta nyt, kun työttömyysturvaa koskeva laki on jo hyväksytty eduskunnassa.
– Ay-liikkeen kenttäväestä suurin osa on varmasti vilpittömästi huolissaan työttömien asemasta, mutta Hakaniemen herroilla se ei välttämättä ole päällimmäisenä mielessä, Terho sivalsi viitaten palkansaajajärjestö SAK:n keskustoimiston sijaintiin.
Sipilä pettynyt SAK:hon
Tulitukea Terholle tarjosi pääministeri Juha Sipilä (kesk.), joka otti kantaa tilanteeseen blogissaan. Hän korosti, että hallituksen työllisyyspaketin tavoitteena on parantaa työttömän asemaa ja helpottaa työllistymistä. Aktiivimalli on vain yksi osa kymmenen toimenpiteen kokonaisuutta, huomautti Sipilä.
– Kymppilista on hyvin mietitty ja valmisteltu tasapainoinen ja perusteltu kokonaisuus ja siitä käytiin perusteelliset keskustelut. Siihen nähden SAK:n reaktio on ollut todella suuri pettymys, Sipilä kirjoitti.
Palkansaajajärjestö SAK haluaa aktiivimallin kumoamisen lisäksi lieventää työttömien karensseja ja lisätä heidän yksilöllisiä palveluitaan.