Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Tuloskausi alkanut yllätyksillä molempiin suuntiin – UPM ylitti odotukset, Outokumpu alitti

Osingonjaossa yritykset ovat olleet avokätisiä.

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen. Markku Ulander / Lehtikuva

STT

Suomalaisten yhtiöiden tuloskausi on alkanut yllätyksillä molempiin suuntiin, arvioi OP:n osakestrategi Antti Saari. Esimerkiksi Outokummun tulos jäi alle odotusten, kun taas UPM ylitti odotukset.

Saaren mukaan Outokummun vertailukelpoiset tulosluvut jäivät selvästi odotuksia huonommiksi sekä tuloksen että liikevaihdon osalta. Tämän seurauksena yhtiön pörssikurssi kääntyi selvään laskuun.

– Kun on syklinen yhtiö kyseessä, tulos selittää laskua. Muutenhan osake on ollut ihan hyvässä nosteessa pari viime kuukautta kuten raaka-aineiden yleinen hintakehityskin, Saari sanoo STT:lle.

UPM puolestaan ei saanut kurssiaan kunnolla koholle, vaikka tulos oli ennustettua parempi. Kurssi yritti nousta aluksi, mutta näytti lopulta jäävän vain hitusen plussalle.

Saari olisi odottanut tuloksen nostavan kurssia reilumminkin. Hän uskoo nousun vaisuuden johtuvan siitä, että osakkeen arvostustaso oli jo koko lailla tapissa valmiiksi.

– Takki alkaa olla tyhjä. Markkinat näkevät, että osake on täyteen arvostettu. Huolimatta hyvästä tuloksesta nykytasolta ei ole helppoa enää parantaa.

Odotukset korkealla

Vaikka tuloksissa on ollut heilahduksia odotuksiin nähden, osingonjaossa yritykset ovat olleet avokätisiä. Saaren mukaan omistajia on muistettu vähintään odotusten mukaisilla osingoilla ja monissa yhtiöissä suuremmillakin.

– Toistaiseksi ilmoitetut osingot olleet vähintään linjassa odotusten kanssa ja monilla yhtiöillä vähän paremmatkin. Kun kasvu on lähtenyt liikkeelle, moni yhtiö haluaa osingolla viestittää uskoaan positiivisiin näkymiin.

Saari kuitenkin korostaa, että tuloksensa on julkaissut vasta osa yhtiöistä, joten kauaskantoisia johtopäätöksiä tuloskaudesta ei kannata vetää. Yleisesti suomalaisilta pörssiyhtiöiltä odotetaan viime vuodelta kasvavia tuloksia, joista riittää niin jaettavaksi osinkoina omistajille kuin investoitavaksi tulevaisuuteen.

Esimerkiksi metsäyhtiöt kärsivät kuitenkin euron vahvistumisesta, ja raaka-aineiden kallistuminen syö tuloksia.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut