Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Muidenkin ehdokkaiden vaalivalvojaisissa löytyi juhlimisen aiheita – Haavisto toppuutteli puheita tulevista vaaleista

Haaviston kannattajat eivät lannistuneet ehdokkaansa toisesta sijasta, vaan suuntasivat katseen toiveikkaasti jo kuuden vuoden päähän.

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto, hänen puolisonsa Antonio Flores sekä puolueen puheenjohtaja Touko Aalto olivat yhtä hymyä Haaviston vaalivalvojaisissa. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

STT

Vihreiden <Person>Pekka Haavist</Person>o otettiin omiensa joukoissa Tavastia-klubilla vastaan kuin presidentinvaalien voittaja sunnuntai-iltana. Hymyilevä Haavisto nousi lavalle yhdessä puolisonsa Antonio Floresin kanssa ja kiitti tätä tuesta vaalikampanjan aikana.

Haavisto sai yleisön hihkumaan sanoessaan, että vihreiden kampanjan ansiosta istuva presidentti <Person>Sauli Niinistökin </Person>sitoutui seuraavaksi kuudeksi vuodeksi ilmastonmuutoksen torjumiseen ja rauhan asiaan.

Haaviston kannattajat eivät lannistuneet ehdokkaansa toisesta sijasta, vaan suuntasivat katseen toiveikkaasti jo kuuden vuoden päähän.

Esimerkiksi puolueen konkari<Person> Osmo Soininvaara</Person> haluaisi nähdä Haaviston vihreiden presidenttiehdokkaana myös kuuden vuoden kuluttua.

Haavisto itse toppuutteli puheita tulevista presidentinvaaleista.

– Ei elämää voi ajatella kuuden vuoden jaksoissa, vaan elämää pitää elää myös tässä välissä, hän sanoi lavalla.

Väyrynen suuntaa Brysselistä Suomeen ja ensi vuoden eduskuntavaaleihin

Paavo Väyrysen olisi voinut kuvitella olevan maansa myynyt mies sunnuntai-iltana. Pitkin presidentinvaalikampanjaa hän vakuutteli julkisuudessa, että toinen kierros tulee ja hän on mukana, eivätkä galluptulokset uskoa heiluttaneet.

Väyrynen jäi neljännelle sijalle noin kuuden prosentin äänisaaliilla. Vaikka toisesta kierroksesta jäätiin kauas eikä Väyrynen hätyytellyt Haaviston kakkossijaa, valitsijayhdistyksen ehdokas piti omaa tulostaan loistavana.

– Teimme onnistuneen kampanjan pienellä porukalla ja talkoilla, kun muilla ehdokkailla oli puolueen tuki ja miljoonarahoitus.

Väyrynen huomautti, että vaikkei itse suostunut uskomaan kyselytuloksia, Niinistön valinta oli ennalta nähtävissä.

– Tulos on pettymys Suomelle muttei itselleni. Toinen kierros olisi tarvittu, sillä maan ylin johto kaipaa muutoksia.

Vielä Väyrynen ei mieti, asettuuko hän taas ehdolle seuraavissa presidentinvaaleissa. Seuraavat askeleet ovat selvät: kevätkauden aikana Väyrynen palaa lupauksensa mukaisesti Suomen eduskuntaan ja alkaa valmistautua ensi vuoden eduskuntavaaleihin perustamansa kansalaispuolueen ehdokkaana.

Paluu kotikonnuille on mieluinen päätös Väyrysen puolisolle Vuokko Väyryselle. Vaikka molemmat ovat kokeneita vaalikonkareita, myös kumppania jännittää jokainen ääntenlaskenta yhtä paljon.

Lähestyvät eduskuntavaalit ovat kuitenkin Vuokko Väyrysen mielestä kevyempi urakka kuin presidentinvaalit.

– Eduskuntavaaleissa kampanjointia ei tarvitse tehdä koko maassa, vaan oma vaalipiiri riittää.

Apollonkadulla häviäjällä oli hymy herkässä

Keskustan <Person>Matti Vanhanen</Person> ei noussut presidentinvaalien kärkikahinoihin vaan sai tyytyä viidenteen sijaan.

Keskustalaiset eivät kuitenkaan suuremmin surreet ehdokkaansa kehnoa menestystä vaalivalvojaisissa Apollonkadun puoluetoimistolla.

Leveästi hymyilevä Vanhanen kiitti kampanjaväkeään ja heilutteli kukkapuskaansa "Eye of the Tigerin" säestyksellä, kuin urheilukisojen voittaja ikään.

– Sauli Niinistö on saanut suoran kontaktin suomalaisiin, Vanhanen arvioi vaalien ylivoimaisen voittajan salaisuutta.

Seuraava mahdollisuus tavoitella presidentin tehtävää on näillä näkymin vuonna 2024. Vanhanen ratkesi nauramaan, kun häneltä kysyttiin kiinnostusta yrittää vielä kolmannen kerran.

– Olen silloin jo aika vanha mies. En halua ajatella sitä millään tavalla, Vanhanen sanoi.

Varapuheenjohtaja <Person>Katri Kulmuni</Person> julisti, että kuuden vuoden päästä on aika saada keskustalainen linnaan.

Keskusta on <Person>Urho Kekkosen</Person> pitkän kauden jälkeen pitänyt useita kertoja pääministerin paikkaa, mutta presidentiksi keskustalaisilla ei ole ollut asiaa Kekkosen jälkeen.

Perussuomalaisten vaalivalvojaisissa nähtiin vain voittoja

Me olemme jo voittaneet, sanoi perussuomalaisten presidenttiehdokas<Person> Laura Huhtasaari</Person> jo ennakkoäänten kuuden prosentin tuloksesta. Illan mittaan kannatus kiipi lähes seitsemään prosenttiin ja jokainen kymmenys otettiin vaalivalvojaisissa vastaan huudoin ja aplodein. Huhtasaari tuli vaaleissa kolmanneksi 6,9 prosentin kannatuksella.

Huhtasaari viittasi useassa puheenvuorossaan kesän dramaattisiin vaiheisiin, kun puolue jakaantui kahtia puoluekokouksen ja puheenjohtajavaihdoksen jälkeen.

– Perussuomalaiset yritettiin tuhota, ja jos koko johto lähtee, se ei ole puolueelle mikään helppo harjoitus. Meidän kenttä ei ole ollut mistään vaaleista näin innostunut kuin on nyt. Tämä todistaa, että perussuomalaiset on selvinnyt ja entistä vahvempana.

Huhtasaari sanoi jatkavansa määrätietoisesti eteenpäin.

– On ollut todella hienoa olla isänmaallisen puolueen ehdokas, Huhtasaari sanoi.

Hän toisti usein illan aikana aiemminkin mainitsemansa näkemyksensä siitä, että "meistä on tulossa uusi normaali".

Viime presidentinvaaleissa vuonna 2012 perussuomalaisten ehdokas <Person>Timo Soini</Person> sijoittui neljänneksi yhteensä 9,3 prosentin kannatuksella.

– Tätä voidaan lähestyä niinkin, että viime presidentinvaaleissa perussuomalaisten presidenttiehdokas sai alle puolet perussuomalaisten silloisesta kannatuksesta. Nyt Huhtasaaren saama tulos on lähempänä sitä mikä puolueen gallupkannatus on. Selkeästä suurempi osa perussuomalaisten kannattajista kokee puolueen oman ehdokkaan tällä kertaa omakseen, analysoi puolueen puheenjohtaja <Person>Jussi Halla-aho.</Person>

Halla-aho korosti vaalien merkitystä puolueelle.

– Tällä on ollut aivan valtava yhteenhitsaava vaikutus ja merkitys meille kaikille, siinä mielessä olemme todella tyytyväisiä.

SDP juhli Haataista arvojohtajana – jäätävää vaalitulosta seliteltiin parhain päin

SDP:n <Person>Tuula Haataisen</Person> rapiat kolmen prosentin kannatus presidentinvaaleissa ei saanut puolueväkeä myöntämään, että vaalit olisivat menneet penkin alle. Sen sijaan vakuutettiin, että Haatainen sai nostettua keskusteluun arvoteemoja, jotka tekivät vaaleista kunnon vaalit. Puheenjohtaja <Person>Antti Rinne</Person> tituleerasi Haataista jopa arvojohtajaksi.

– Nyt tarvitaan yhteistä arvopohjaa ajamaan maailman asioita eteenpäin. Meille on arvojohtaja tullut tuosta Tuulasta, Rinne sanoi puolueväelle.

Haataisen arvoteemoiksi nimettiin esimerkiksi ilmastonmuutos, laaja-alainen turvallisuus ja eriarvoistuminen.

Rinne sanoi STT:lle olevansa Haataisen pienestä kannatusprosentista "vähän harmissaan". Hän katsoi, ettei Haataisen vähäinen suosio kerro mitään SDP:n yleisestä kannatuksesta.

– Uskon, että kun seuraavat gallupit tulevat ulos, olemme taas ykkönen tai kakkonen, Rinne sanoi.

Rinne totesi Niinistön olleen liian kova vastus kaikkien puolueiden ehdokkaille. Rinteen mukaan Niinistön suosiossa näkyy hyvin tehdyn työn lisäksi Suomen satavuotisjuhlavuosi.

Kommentoi

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut