Ikean perustaja Ingvar Kamprad on kuollut

Kamprad perusti Ikean jo 17-vuotiaana vuonna 1943.

Ikean perustaja ja pitkäaikainen johtaja Ingvar Kamprad kuvattuna vuonna 2012. Lehtikuva / AFP

STT

Huonekaluyhtiö Ikean perustaja ja pitkäaikainen johtaja Ingvar Kamprad on kuollut. Asiasta kertoo yhtiö Twitter-tilillään. Yhtiön mukaan 30. maaliskuuta vuonna 1926 syntynyt Kamprad on kuollut rauhallisesti kotonaan Smålandissa lyhyen sairauden jälkeen.

Dagens Industri -lehden mukaan Kamprad kuoli lauantaina.

Kamprad perusti Ikean jo 17-vuotiaana vuonna 1943. Sittemmin yhtiö on kasvanut maailmanlaajuiseksi huonekalujätiksi. Kamprad oli yksi maailman rikkaimpia ihmisiä.

Lukuisat ihmiset ovat ilmaisseet osanottonsa esimerkiksi Twitterissä. Expressenin mukaan myös Ruotsin pääministeri Stefan Löfven on ottanut osaa perheen suruun. Hän kutsui Kampradia "ainutlaatuiseksi yrittäjäksi, joka merkitsi paljon ruotsalaiselle elinkeinoelämälle".

 

Vuosien ura yhtiön johdossa

 

Vuonna 1950 Kamprad meni naimisiin ensimmäisen vaimonsa Kerstinin kanssa. Pariskunta adoptoi yhden tyttären, Annikan, mutta liitto päättyi eroon.

Kamprad avioitui uudelleen ja sai Margaretha-vaimonsa kanssa kolme poikaa, Peterin, Jonaksen ja Mathiaksen. Liitto päättyi vaimon kuolemaan 2011.

Ensimmäinen Ikea-luettelo julkaistiin 1951 ja ensimmäinen tavaratalo avattiin Älmhultissa1958. Vuonna 1973 avattiin Sveitsissä ensimmäinen Ikea-tavaratalo Ruotsin ulkopuolella.

Vuonna 1994 Expressen-lehti paljasti, että Kamprad oli 1940–50-luvuilla jäsen fasistisessa järjestössä. Suuren kohun synnyttyä Kamprad kutsui sitä elämänsä suurimmaksi virheeksi. Vuosia myöhemmin kävi ilmi, että Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo oli tutkinut Kampradin toimia 1940-luvulla.

Vuonna 1986 Kamprad luopui paikastaan yhtiön johdossa ja 2013 paikastaan Ikean hallituksessa, mutta jatkoi hallituksen neuvonantajana, kertoo SVT.

Vuonna 2012 Kampradin säätiö myi oikeudet Ikean nimeen tytäryhtiö Inter Ikealle. Hintalappu oli tuolloin 75 miljardia kruunua eli yli 9 miljardia euroa.

Nykyään yhtiöllä on 355 tavarataloa 29 maassa ja 149 000 työntekijää. Suomessa myymälöitä on kuusi.

Kamprad asui vuosia ulkomailla, mutta 2014 hän muutti takaisin Ruotsiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.