Kaikki syytetyt kiistävät syyllistyneensä rikokseen hyppyrimäkiturman oikeuskäsittelyssä

Alaikäinen tyttö kuoli elokuussa 2015, kun kolme nuorta osui mäestä laskiessaan 50 senttimetrin korkeudella olleeseen teräsvaijeriin.

Poliisin teippejä ja alastulorinteen yli vedetty suojaketju Herttoniemen mäkikeskuksessa Helsingissä elokuussa 2015. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

STT

Kaikki viisi syytettyä kiistävät syyllistyneensä rikoksiin Helsingin Herttoniemen hyppyrimäkiturmassa. Asian käsittely alkoi tänä aamuna Helsingin käräjäoikeudessa.

16-vuotias nuori nainen kuoli elokuussa 2015, kun kolme nuorta osui mäkeä laskiessaan noin 50 senttimetrin korkeudella olleeseen teräsvaijeriin.

Syyttäjä vaatii oikeudessa kolmelle kaupungin liikuntaviraston työntekijälle sekä Helsingin mäkihyppääjät ry:n puheenjohtajalle ja sihteerille rangaistusta kuolemantuottamuksesta ja kahdesta vammantuottamuksesta. Lisäksi yhdelle kolmesta liikuntaviraston työntekijöistä, Helsingin kaupungin liikuntaviraston osastopäällikkönä toimineelle miehelle, vaaditaan rangaistusta tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Yksi syytetyistä kaupungin työntekijöistä perusteli syyllisyyden kiistämistä muun muassa sillä, että onnettomuus johtui nuorten naisten omasta menettelystä ja riskinotosta, kun nämä laskivat hyppyrimäen alastulorinnettä, vaikka alueella oleskelu oli kielletty. Mäkihyppy-yhdistyksen puheenjohtajan mukaan kysymyksessä oli tapaturma.

Kuolleen nuoren naisen isä vaatii 10 000 euron korvauksia kärsimyksestä. Lisäksi hän vaatii korvauksia tyttärensä hautauskuluista. Myös useat muut asianomistajat, muun muassa kuolleen nuoren naisen veli, vaativat jutussa mittavia korvauksia.

Syytetyt kiistävät myös korvausvaatimukset.

 

Vaijerit oli kiinnitetty vuosikymmeniä sitten

 

Mäen poikki oli vuosikymmeniä sitten kiinnitetty ilkivallan estämiseksi kaksi noin 7 millin paksuista teräsvaijeria. Vaijerit kiinnitettiin samoihin aikoihin, kun mäkeen tuli muovinen pinnoite. Niillä pyrittiin estämään mopoilla ja autoilla ajelua mäessä.

Mäkihyppy-yhdistys oli kiinnittänyt vaijereihin keltaisia muovikasseja tai muovikassin palasia, mutta syyttäjän mukaan alastulorinteessä oleva vaijeri ei ollut havaittavissa mäen päältä.

Mäen päällä olevassa valopylväässä ja tuomaritornin vieressä oli varoituskyltit, joissa oli merkintä "Varoitus! Mäessä on poikittain suojaketju." Tuomaritornin seinässä oli lisäksi kyltti, jossa oli kielletty asiaton oleskelu alueella.

– Syytettyjen tiedossa on ollut, että nuorisoa oleskelee hyppyrimäkialueella mäen varsinaisen käytön ulkopuolisena aikana ja että mäkeä on käytetty muuhun kuin sen varsinaiseen käyttötarkoitukseen, syyttäjä sanoi.

Syyttäjän mukaan kaikki viisi syytettyä olivat velvollisia huolehtimaan, etteivät vaijerit aiheuta vaaratilanteita.

 

Tapahtuma-aikaan oli pimeää

 

Tapahtuma-aikaan nuoret naiset ylittivät mäkeä ympäröineen matalan puuaidan ja mäen päällä olleen vaijerin noin yhdentoista aikaan illalla. Elokuinen ilta oli pimeä ja alastulorinteen valot olivat syytteen mukaan sammuksissa. Naiset eivät syyttäjän mukaan havainneet suojaketjua koskevaa varoitusta.

Naiset laskivat mäkeä istuallaan ja törmäsivät kovalla vauhdilla alastulorinteessä olleeseen vaijeriin. Naiset osuivat vaijeriin sellaisella voimalla, että vaijeri katkesi. Nuorin naisista sai kaulaansa kurkunpään ja henkitorven murskavamman ja kuoli. Kaksi muuta sai sairaalahoitoa vaatineita vammoja.

Helsingin kaupungin liikuntajohtaja Tarja Loikkanen Helsingin kaupungilta kertoo, että nykyään mäkeä kiertää kaksi metriä korkea teräsaita.

– Vartiointiliike vahtii kameroilla, ettei alueella ole asiattomia, Loikkanen sanoo.

Vaijerit poistettiin mäestä heti turman jälkeen.

 

Kuka vastasi vaijereista?

 

Syyttäjän mukaan Helsingin kaupungin liikuntaviraston ja mäkihyppy-yhdistyksen välillä oli tehty sopimus, jossa yhdistys oli sitoutunut hoitamaan Herttoniemen hyppyrimäen valvonnan tiettyinä viikonpäivinä aamukymmenestä iltakahdeksaan ja mäkien hyppykuntoon saattamisen. Syytteessä olevat yhdistyksen johtokunnan puheenjohtaja ja sihteeri olivat sopimuksen vastuuhenkilöitä.

Syytteessä olevan sihteerin puolustuksen mukaan yhdistyksen vastuulla ei kuitenkaan ollut valvoa, ettei alueella liiku asiattomia.

Virkamiehille rangaistusta vaaditaan sillä perusteella, että hyppyrimäkialueen hoito, kunnossapito ja turvallisuuden valvonta kuuluivat syyttäjän mukaan Helsingin kaupungin liikuntaviraston työntekijöiden vastuulle.

Jos syytetyt tuomitaan rikoksista, oikeuden arvioitavaksi tulee myös se, onko mahdollisten korvausten maksaminen syytettyjen vai Helsingin kaupungin vastuulla. Helsingin kaupunki ei ole jutussa syytteessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.