Hallituksen työllisyystavoite lähenee nousukauden siivittämänä – Etlan Vihriälä: Todennäköisesti tavoitteesta jäädään hieman

Työllisyysasteen trendi jo lähellä 71:tä prosenttia.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Olli Kuivaniemi / STT

Suomen talouden vankka kasvu näyttää entistä tukevammin tarttuneen myös työmarkkinoihin. Tilastokeskuksen mukaan työllisyysasteen kausi- ja satunnaisvaihtelusta tasoitettu trendi oli joulukuussa 70,7 prosenttia. Hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin hallituskaudella.

Viime kuukausina ovat yleistyneet ekonomistiarviot siitä, että hallituksen työllisyystavoite voi sittenkin toteutua. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä muotoilee hallituksen työllisyystavoitteen saavuttamisen olevan mahdollista, mutta todennäköisintä on tavoitteen jääminen pikkuisen vajaaksi. Työllisyysasteen vuosikeskiarvo asettuisi ensi vuonna jonnekin 71,5 prosentin tienoille, mutta jos hyvin käy, työllisyysaste voi Vihriälän mukaan yltää 72 prosenttiin tai "miksei ylikin".

– Itse veikkaisin, että se jää hiukkasen alle, mutta ei kauaksi, Vihriälä sanoo.

 Danske Bankin pääekonomistin Pasi Kuoppamäen mukaan hallituksen työllisyystavoite alkaa ykskaks näyttää mahdolliselta.

– Jos on pakko sanoa kyllä tai ei, niin sanoisin, että kyllä se yltää siihen, Kuoppamäki sanoo.

Arvio perustuu nykyvauhtiin, mutta Kuoppamäki muistuttaa, että taloudessa voi aina tapahtua kaikenlaisia yllätyksiä.

Myös Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen jättää varauman yllätyksiin, mutta toteaa hallituksen työllisyystavoitteen toteutumisen olevan mahdollista.

– On odotettu pitkään, koska se työllisyys lähtee talouskasvun mukana vauhtiin ja nyt näyttää siltä, että se vihdoin ottaa kasvun kiinni, Kärkkäinen arvioi.

Omilla talousennusteillaan aiemminkin profiloitunut elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) arvioi keskiviikkona, että hallituksen tavoittelema 72 prosentin työllisyysaste voi toteutua.

– Jos hevosmiehenä laittaisin rahani jonkun puolesta, niin sanoisin, että siihen 72 prosenttiin mennään 2019 aikana, Lintilä sanoi.

"Ihmiset näkevät työn hakemisen järkevänä hankkeena"

Kiinnostavaa on, että myös työttömyydessä nähtiin pomppu joulukuussa. Tilastokeskuksen mukaan työttömiä oli joulukuussa 227 000, mikä oli 20 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysasteen trendi oli 8,4 prosenttia.

Työttömyyden kasvun taustalla saattaa osaltaan olla korvissa humiseva nousukausi. Danske Bankin Kuoppamäki huomauttaa, että työttömyysasteen nousun taustalta löytyy työvoiman huomattava 2,6 prosentin kasvu. Ihmiset näkevät työn hakemisen Kuoppamäen mukaan nyt järkevänä hankkeena.

– Jokin aika sitten se vaikutti niin kuin turhalta, koska ei luotettu siihen, että työtä löytyy. Nyt luotetaan siihen, että sille työnhakuun käytetylle ajalle on löytymässä vastiketta, Kuoppamäki sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.