Kilpaurheilusta potkua opintoihin – Lue Keskisuomalaisen koulutusliite täältä

Itsenäinen opiskelu, kirjalliset raportit ja kokeiden tekeminen jälkikäteen ovat auttaneet kumparelaskija Ida-Maria Muilua.

Ida-Maria Muilu on lopettanut kilpaurheilun, mutta hyödyntää jatkossa osaamistaan valmennustehtävissä. Opiskelun puolella tavoitteena on tradenomin tutkinto. Muilu on ollut Urheiluakatemiassa mukana lukioajoista lähtien. Marko Kauko

Pia Tervoja

Jyväskyläläinen Ida-Maria Muilu, 20, on niitä harvoja suomalaisia naiskumparelaskijoita, jotka ovat päässeet kiertämään Eurooppa Cupin osakilpailuja eri puolilla Eurooppaa. Viime kaudella Muilulla oli uusi tilanne, sillä kisojen lisäksi hän uurasti ensimmäistä vuotta Jyväskylän ammattikorkeakoulussa JAMKissa tradenomiopintojen parissa. Aikaa riitti silti molempiin tärkeisiin asioihin.

– Luulen, että sain tehtyä opintoja enemmän kuin jotkut muut opiskelukaverini, Muilu pohtii.

Tuleva tradenomi on ollut tyytyväinen siihen, miten hyvin ammattikorkeakoulussa otetaan huomioon aikaa vievän kilpaurheilun vaatimukset.

– Jo hakuvaiheessa selvitin sitä, miten oppilaitoksessa suhtaudutaan kilpaurheilijoihin. Myönteinen suhtautuminen oli tosi iso plussa.

Käytännössä opiskelu sujui opiskelemalla itsenäisesti, tekemällä kirjallisia raportteja ja suorittamalla kokeita jälkikäteen.

– JAMKissa on niin sanottu examstudio, johon voi varata ajan ja mennä itselle sopivana aikana tekemään kokeen. Joskus myös videoin esitelmiä kotona.

Muilu toteaa, että kilpaurheilun ja opiskelujen yhteensovittaminen vaatii paitsi opettajilta joustamista myös opiskelijalta itseltään paljon itsekuria. Kisareissuilla kirjat on kaivettava esiin aina, kun kilpailussa on taukoja.

– Kilpaurheilu vaatii tavoitteellisuutta. Olen ollut aina sellainen, että sen minkä päätän, sen myös teen. Se on näkynyt niin vapaa-ajalla kuin opiskelemisessakin.

Oma valmennusryhmä

Kumparelaskua Muilu on harrastanut jo ala-asteen kuudennelta luokalta, jolloin hän meni mukaan Jyväskylän Freestyleseuran freestylekouluun. Urheilulukion aikana hän pääsi mukaan Jyväskylän Urheiluakatemian toimintaan, joka on suunnattu tavoitteellisesti urheileville opiskelijoille.

– Olin Urheiluakatemiassa mukana myös ensimmäisenä ammattikorkeakouluvuotena. Sitä kautta järjestyivät muun muassa monitoimisalin, kuntosalin ja Aalto Alvarin käyttövuorot.

Muilu sai Urheiluakatemian kautta myös lääkäri- ja fysioterapiapalveluja.

– Minulta leikattiin polvi ja Urheiluakatemian fysioterapeutti hoiti polven kuntoutuksen. Oli hyvä, että täällä lähellä oli urheilufysioterapeutti, sillä maajoukkueen fysioterapeutti asui eri paikkakunnalla.

Muilu päätti viime kauden jälkeen, ettei enää jatka kilpaurheilua, mutta lajin parissa odottavat uudet mielenkiintoiset haasteet.

– Saan oman valmennusryhmän ja pääsen myös hiihtokoulun apuopettajaksi. Olen nähnyt kumparelaskua laskijan näkökulmasta, mutta nyt pääsen näkemään sitä toistakin puolta.

Kilpaurheilutausta hyödyttää opintoja

Muilu opiskelee Tiimiakatemiassa, joka on Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö. Tiimiakatemiassa opiskelijat muodostavat heti opintojen alussa osuuskuntamuotoisen yrityksen ja pyörittävät omaa yritystä valmistumiseen asti.

– Opin parhaiten tekemällä asioita käytännössä. Tiimiakatemiassa pääsen kokeilemaan monipuolisesti erilaisia asioita.

Muilu kuuluu Osuuskunta Waistoon, joka tuottaa muun muassa erilaisia myynnin ja markkinoinnin palveluja. 

– Tiimissä toimiminen on minulle tuttua, sillä aikanaan kilpailuissa me suomalaiset muodostimme oman tiiviin tiimin.

Muilu kokee, että kilpaurheilutausta hyödyttää monella tavalla opintoja. Tiimiakatemiassa esimerkiksi kannustetaan opiskelijoita kansainvälistymään. Ulkomailla toimiminen on hänelle tuttua kisareissuilta.

– Olen nähnyt monia paikkoja. Esimerkiksi korkeakouluopiskelijoiden talvikisat järjestettiin Kazakstanissa.

Keskisuomalaisen koulutusliite löytyy vapaasti luettavana näköislehtenä täältä.

Jyväskylän Urheiluakatemia

Mukana yli tuhat nuorta

Tavoitteellisesti urheileva nuori voi käyttää viikossa 20–30 tuntia harjoitteluun ja kilpailuihin valmistautumiseen. Kun päälle tulevat opinnot, kalenteri on täynnä.

Jyväskylän Urheiluakatemia tukee urheilevia ja opiskelevia nuoria löytämään omaan elämään tasapainoa niin, ettei urheilu kuormita liikaa opiskelua eikä liioin toisinpäin.

– Urheiluvalmentajat ovat keskeisiä kasvattajia, mutta haluamme osaltamme olla mukana kasvattamassa urheilijoita opintojen ohella kohti aikuisuutta. Tällöin koulun ja urheilun joustava yhdistäminen tukee kaikkien toimintaa ja tavoitteita, kertoo akatemiakoordinaattori Aki Karjalainen.

Lisäksi Urheiluakatemia osallistuu valmentajien sparraamiseen ja kouluttamiseen sekä keskisuomalaiseen urheilukeskittymäkehitystyöhön.

– Autamme nuorta rakentamaan yhdessä valmentajien ja oppilaitosten kanssa opinto- ja urheilukokonaisuuden, joka sopii hänelle parhaiten. Tarjoamme monenlaisia valmennus-, testaus-, lääkäri- ja fysioterapiapalveluja sekä harjoittelutiloja. Keskeistä on myös kertoa opintojen joustavista malleista.

Esimerkiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa toteutettava urheiluakatemiakurssi on avoin muidenkin oppilaitosten opiskelijoille. Urheilu-uraa tukevaan kurssiin sisältyy elämänhallinnan lisäksi urheilumarkkinoinnin sekä opinto- ja urasuunnittelun teemoja.

– Tavoitteena on kasvattaa urheilijoita vastuunkantoon, elämän suunnitteluun ja organisoimiseen sekä pitkäjänteiseen työhön, joka auttaa niin urheilussa kuin muussakin elämässä, Karjalainen toteaa.

Jyväskylän Urheiluakatemia on toiminut vuodesta 2002. Vuonna 2017 toiminnassa oli ensimmäistä kertaa mukana yli tuhat nuorta.

– Pääpaino on urheiluoppilaitoksissa ja urheiluluokilla opiskelevissa nuorissa, mutta meidän apuamme voi hyödyntää kaikissa oppilaitoksissa. Toiminta on ollut pitkään vireää Gradia Jämsän toimipisteessä. Äänekoskella toiminta on käynnistymässä paikallisten toimijoiden kanssa, Aki Karjalainen mainitsee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut