Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Vääntö Janitskinin saamiseksi Suomeen jatkuu – syyttäjä valitti andorralaisen oikeuden päätöksestä

Oikeusministeriö: Ensimmäiseen hylkäykseen johtanut muotovirhe on korjattu.

Ilja Janitskin kirjoitti Facebookissa, että aikoo hakea turvapaikkaa Andorrasta. Juha Tuominen / Yle

Maria Rosvall / STT

Oikeusprosessi Ilja Janitskinin luovuttamisesta Suomeen Andorrasta jatkuu. Andorralainen syyttäjä on valittanut paikallisen oikeusistuimen joulukuisesta päätöksestä, jolla hylättiin Suomen luovutuspyyntö MV-julkaisun perustajasta.

Hallitusneuvos Juhani Korhonen oikeusministeriöstä vahvisti keskiviikkona STT:lle, että ministeriötä edustava andorralainen syyttäjä on jättänyt valituksen.

Myös Janitskin itse kertoi asiasta Facebookissa. Siellä hän myös kirjoitti, että aikoo hakea turvapaikkaa Andorrasta.

Korhosen mukaan vielä ei ole tiedossa, milloin syyttäjän valituksesta annetaan ratkaisu.

– Andorrassa on varmasti meidän hovioikeuttamme vastaava muutoksenhakuaste, joka sitten käsittelee valituksen omalla aikataulullaan. Aikataulusta meillä ei ole tietoa, Korhonen kertoo.

Ministeriö: Hylkäys johtui vääränkielisistä lakiviittauksista

Janitskin vangittiin Suomessa poissaolevana ensi kertaa jo syksyllä 2016 epäiltynä muun muassa törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kaikkiaan häntä epäillään noin 50 rikoksesta. Epäilyt liittyvät MV-julkaisuun.

Janitskin otettiin kiinni Andorran lilliputtivaltiossa Suomen poliisin pyynnöstä. Hän on vastustanut luovuttamista ja vedonnut leikkaushoitoa vaativaan sairauteen.

Korhosen mukaan oikeus ei viime kuussa hylännyt luovutuspyyntöä Janitskinin terveydentilan vaan pyynnössä olleen muotovirheen takia. Hän kertoo, että virhe on nyt korjattu.

– Muotovirhe oli se, että emme olleet ohjeistaneet luovutuspyynnön lakiviittauksia espanjan, ranskan tai katalaanin kielellä, vaan englanniksi, mikä on vakiintunut kansainvälinen käytäntö. Nyt ne on käännätetty espanjaksi, joten asia on kunnossa.

Korhosen mukaan oikeusministeriö odottaa, että Andorra tekee asiassa päätöksen, joka on kansainvälisten oikeudellisten velvoitteiden mukainen.

– Emme voi muuta odottaa. Pyynnössämme ei ole mitään vikaa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut