EU-komissio mätkäisi amerikkalaiselle Qualcommille miljardin sakon

Sakko on suuri, mutta suurempiakin on nähty.

EU:n kilpailukomissaari Margrethe Vestager. John Thys / Lehtikuva

STT

Euroopan komissio määrää puolijohdevalmistaja Qualcommin maksamaan 997 miljoonan euron sakon määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä.

Komission mukaan Qualcomm maksoi Applelle miljardeja siitä, ettei se vaihtaisi siruvalmistajaa. Kilpailukomissaari Margrethe Vestager kertoi Brysselissä, että Apple oli harkinnut sirujen ostamista Inteliltä, mutta muuttanut mielensä Qualcommin uhattua lopettaa maksut ja periä osan rahoista takaisin.

– Me emme tarkalleen tiedä, kuinka monta miljardia, mutta useampia, Vestager sanoi.

Amerikkalaisyhtiön sakko on suuri, mutta suurempiakin on nähty.

 Viime kesänä komissio määräsi Googlelle 2,42 miljardin euron sakon EU:n kilpailusääntöjen rikkomisesta. Google oli komission mukaan käyttänyt väärin määräävää asemaansa hakukonemarkkinoilla ja suosinut lainvastaisesti omaa hintavertailupalveluaan.

Vuonna 2009 Intel määrättiin maksamaan reilu miljardi euroa, mutta EU-tuomioistuin on sittemmin määrännyt sakon uudelleen harkintaan.

Komissio on kovistellut viime aikoina amerikkalaisyhtiöitä myös laittomista verohyödyistä. Edellisvuonna komissio mätkäisi teknologiajätti Applen maksamaan ennätysmäiset 13 miljardin euron lisäverot Irlantiin. Viime lokakuussa laittomasta verohyödystä määrättiin 250 miljoonan euron sakko amerikkalaisyhtiö Amazonille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.