Turkki aloitti hyökkäyksen kurdijoukkojen kimppuun Pohjois-Syyriassa

Turkki vakuutteli kertoneensa kaikille ennalta ennen kuin ryhtyi operaatioon.

Turkki aloitti lauantaina sekä maaoperaation että ilmaiskut kurdien YPG-joukkoja vastaan Afrinissa Pohjois-Syyriassa. Venäjä ilmoitti heti vetävänsä joukkonsa pois hyökkäävien turkkilaisjoukkojen tieltä estääkseen mahdolliset provokaatiot sekä tappiot.

Turkki pitää YPG:tä Kurdistanin työväenpuolueeseen PKK:hon kytköksissä olevana terroristijärjestönä ja haluaa sen joukot pois rajojensa läheisyydestä.

– Venäjä on huolestunut näistä uutisista. Kehotamme osapuolia pidättyvyyteen, sanottiin Venäjän ulkoministeriön lausunnossa. Samalla Venäjä muistutti tarkkailevansa tapahtumia herkeämättä.

Turkki vakuutti kertoneensa hyökkäyksestään naapurimaalleen ennakolta.

– Olemme kertoneet kaikille osapuolille, mitä olemme tekemässä. Kerroimme asiasta kirjallisesti jopa Syyrian hallitukselle, johon meillä ei ole suhteita. Toimemme pitävät yhtä kansainvälisen oikeuden kanssa, vakuutteli Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu televisiohaastattelussa.

Turkin armeijan Oliivinoksaksi nimeämä operaatio aikoi alkuillasta paikallista aikaa ilmaiskuilla YPG:n tukikohtiin. Turkin armeijan tukena ovat Turkin kanssa liittoutuneet syyrialaiskapinallisten joukot. Turkin armeijan mukaan kohteena olivat YPG:n asemien lisäksi myös äärijärjestö Isisin taistelijat.

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin mukaan operaation tavoitteena on karkottaa YPG paitsi Afrinista, myös idempänä sijaitsevasta Manjibista.

Cavusoglu puhui juuri ennen operaation alkamista amerikkalaiskollegansa Rex Tillersonin kanssa operaatiosta. Turkin ulkoministeriön mukaan myös Yhdysvaltain, Venäjän ja Iranin diplomaatit oli kutsuttu Turkin ulkoministeriöön kuulemaan operaation yksityiskohdista.

Venäjän mukaan ulkoministeri Sergei Lavrov ja Tillerson keskustelivat illalla niin ikään operaatiosta.

– Turkin maahyökkäys ja ilmaiskut eivät koskaan voisi alkaa, jos Venäjä ei hyväksyisi niitä, muistutti riskienhallintayhtiö Verisk Maplecroftin edustaja Anthony Skinner.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut