Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Huhtasaari: Graduni epäileminen kaksi viikkoa ennen vaalipäivää on vain peliä

Jyväskylän yliopisto käynnisti eilen esiselvityksen gradusta.

Presidenttiehdokas Laura Huhtasaari Ehdokkaat esiin -presidentinvaalitentissä Madetojan salissa Oulussa keskiviikkona 10. tammikuuta. Timo Heikkala / Lehtikuva

Mikko Isotalo / STT

Presidenttiehdokas Laura Huhtasaari (ps.) sanoo pro gradu -tutkielmaansa kohdistuvan epäilyn olevan pelkkää peliä, koska se tulee esille kaksi viikkoa ennen vaaleja. Jyväskylän yliopisto käynnisti torstaina esiselvityksen Huhtasaaren gradusta.

Huhtasaaren mukaan hän on todennäköisesti laittanut tutkielmaansa ensin toisen gradun lähteeksi, mutta sen jälkeen hänelle on kerrottu, että se pitäisi korvata alkuperäisellä lähteellä. Hän sanoo todennäköisesti laittaneensa sen jälkeen alkuperäisen lähteen virheellisesti.

Liberaalipuolueen puoluesihteeri Tuomas Tiainen on väittänyt, että gradussa on plagioituja kohtia. Myös Suomen Kuvalehden toimittaja Tuomo Lappalainen esitteli keskiviikkona blogissaan lähteyttämättä kopioituja kohtia Huhtasaaren gradussa.

Gradussa on ainakin neljä sanatarkkaa lainausta aiemmista graduista, mutta Huhtasaaren tutkielmassa ei ole aiempiin graduihin viittaavaa lähdemainintaa. Huhtasaari viittaa gradussaan osin eri lähteisiin kuin hänen lainaamissaan graduissa on saman tekstin jälkeen viitattu.

Yksi lainauksista on lähes sivun mittainen ja kopioitu aiemmasta opinnäytetyöstä kirjoitusvirheineen. Toista kopioitua kohtaa ei ole lähteytetty mihinkään.

– Uskon, että arvioinnissa on otettu huomioon, jos siinä on jokin virheellinen lähde tai virheellinen vuosiluku lähteessä, Huhtasaari sanoo STT:lle.

Jyväskylän yliopiston esiselvityksen tarkoituksena on alustavasti kartoittaa epäilyjen aiheellisuus. Selvitykseen osallistuu yliopiston ulkopuolinen asiantuntija, ja sen yhteydessä kuullaan myös Huhtasaarta.

– Toki annan vastineen, jonka jälkeen käydään läpi sen ajan ohjeistukset. En ole vielä saanut yliopistolta tietoa, mihin kohtaan he pyytävät tietoa, Huhtasaari sanoo.

Huhtasaaren mukaan hänen vastustajansa ovat pitkään tienneet mahdollisesta virheestä gradun lähteessä, mutta se on tarkoituksella tuotu esiin vaalien alla. Perjantaina ennen haastattelua Huhtasaari otti graduepäilyt esille puhuessaan Helsingin Kontulassa vaaliteltalle kokoontuneille noin 50 ihmiselle.

– Olen itse haastattelut tehnyt, litteroinut ja analysoinut. Tämä on härskiä peliä, niin härskiä peliä. Kun vastustaa hegemoniaa, nykyjärjestelmää, niin joka suunnalta lyödään ja keksitään ihan kaikkea, Huhtasaari sanoi puheessaan.

Esiselvityksen tekemiseen kuluu yleensä useita viikkoja, eli se valmistuu vasta presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen vaalipäivän, 28. tammikuuta jälkeen. Huhtasaaren gradua koskeva epäily tuli esille poikkeuksellisella tavalla, sillä normaalisti pyynnöt esiselvityksen käynnistämisestä tehdään suoraan yliopistolle.

Huhtasaaren gradu "Kulttuuriset käytännöt monikulttuurisessa perusopetusryhmässä" hyväksyttiin vuonna 2003.

Kommentoi

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut