Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Urpilainen vahvoilla varapuhemieheksi, jos haluaa

Kokoomuksen puhemiesehdokkaaksi yhä kolme ilmoittautunutta, Orpo ilmoittaa kantansa vasta helmikuussa.

Jutta Urpilainen näyttää olevan vahvimmilla eduskunnan toiseksi varapuhemieheksi SDP:n eduskuntaryhmän sisällä. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Sanna Nikula / STT

Eduskunnan toiseksi varapuhemieheksi on nousemassa halutessaan SDP:n Jutta Urpilainen. Hän näyttää olevan vahvimmilla SDP:n eduskuntaryhmän sisällä, kun SDP:n kansanedustajilta kysyy suosikkeja.

– Jutta on osaava ja kokenut kansanedustaja, jota arvostetaan laajasti yli puoluerajojen, sanoo esimerkiksi Sanna Marin.

SDP:n Joona Räsänen kertoo, että "SDP:ssä on varmasti, niin sisäistä kuin ulkoistakin, painetta valita toiseksi varapuhemieheksi nainen." Urpilaisen lisäksi esillä ovat Räsäsen mukaan olleet puolueen presidenttiehdokas Tuula Haatainen ja varapuhemieskokemusta omaava Tarja Filatov.

– Meillä on paljon hyviä nimiä, joista on varaa valita. En usko, että valintaan liittyy mitään jännitteitä. Sitten kun valinta tehdään, uskon, että koko joukko seisoo sen takana, kommentoi puheenjohtaja Antti Rinne.

Urpilainen ei ole vastannut STT:n kommenttipyyntöön. Hän ei ole vielä kertonut halukkuudestaan tehtävään.

Puhemiehenäkin kokenut  Eero Heinäluoma saa niin ikään vankkaa kannatusta, mutta hän on tiettävästi kieltäytynyt tehtävästä. STT:lle hän vastaa kuitenkin miettivänsä yhä asiaa.

Risikko ei ole ilmoittautunut

Kokoomuksella vaikuttaa olevan edessään samankaltainen dilemma: Kaikkien aikojen pitkäaikaisin kansanedustaja Ilkka Kanerva vai pätevä nainen suuren valiokunnan johdosta eli Anne-Mari Virolainen? Molemmat ovat ilmoittaneet olevansa käytettävissä. Molemmat myös saavat ääniä, kun kokoomuksen kansanedustajilta kysyy.

Myös tällä hetkellä varapuhemiehenä toimiva pirkanmaalainen Arto Satonen on kertonut olevansa käytettävissä ja hänellä on kannattajansa.

Sen sijaan sisäministeri Paula Risikko panttaa yhä kantaansa ehdokkuuteen. Hän ei vastannut STT:lle keskiviikkoon mennessä. Risikko olisi varteenotettava ehdokas, jos hän päättää lähteä puhemieskisaan.

SDP valitsee varapuhemiesehdokkaansa 30.–31. tammikuuta. Kokoomus päättää puhemiesehdokkaansa vasta 5. helmikuuta, jolloin eduskunnassa myös käydään puhemiehen ja varapuhemiesten vaalit.

Sinisten Maria Lohelan hallussa nyt oleva puhemiehen paikka menee eduskunnan perinteiden mukaisesti toiseksi suurimmalle ryhmälle eli perussuomalaisten hajottua kokoomukselle. Samalla toisen varapuhemiehen paikan saa suurin oppositiopuolue SDP.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut