Huhtasaari plagiointikohusta: Rikoksesta syyttäminen on vakava asia

Syytöksen taustalla on pikkupuolueen puoluesihteeri. Jyväskylän yliopisto selvittää tapausta.

Laura Huhtasaari. Markku Ulander / Lehtikuva

STT

Jyväskylän yliopisto tutkii väitettä, jonka mukaan perussuomalaisten presidenttiehdokkaan Laura Huhtasaaren gradu olisi osin plagioitu. Yliopisto selvittää, onko opinnäytetyöstä syytä käynnistää esiselvitys, jolla kartoitettaisiin mahdollisia tutkintaeettisiä ongelmia. Esiselvitys alkaa, jos löytyy riittävästi epäilyksiä vilpistä, sanoo Jyväskylän yliopiston johtava lakimies Sanna Anttilainen STT:lle.

Plagiointisyytöksen esitti blogissaan liberaalipuolueen puoluesihteeri Tuomas Tiainen. Blogissaan hän esittelee lyhyitä tekstikatkelmia, jotka Huhtasaari näyttää hänen mukaansa kopioineen suoraan muista lähteistä.

Huhtasaari tviittaa, ettei plagiointisyytökselle ole mitään pohjaa.

– Puhuin tänään puhelimessa henkilön kanssa, joka on ohjannut useita pro gradu -tutkielmia. Hän sanoi minulle, että plagiointisyytteellä ei ole mitään pohjaa. Rikoksesta syyttäminen sen sijaan on vakava asia, Huhtasaari kirjoittaa blogissaan.

Perussuomalaisten puoluelehti Suomen Uutiset tyrmäsi syytöksen jo aiemmin. Lehden mukaan gradussa on käytetty lähteitä asianmukaisesti.

Selvitys vain blogiväitteiden takia

Jyväskylän yliopiston lakimies Anttilainen kertoo, että selvitys käynnistettiin pelkästään Tiaisen blogissa esitettyjen väitteiden takia.

– Ei ole tiedossa, että olisi muita syitä epäillä (plagiointia), Anttilainen painottaa.

Yliopisto korostaa viestissään STT:lle, että se on sitoutunut noudattamaan Tutkimuseettisen neuvottelukunnan periaatteita ja prosesseja.

Anttilainen kertoo, että asia on tärkeysjärjestyksessä korkealla. Viikon kuluessa tehtäneen päätös, käynnistetäänkö esiselvitys vai ei.

Presidentinvaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona.

Huhtasaari teki opinnäytetyönsä vuonna 2003 Kokkolan yliopistokeskuksessa, jonka toimintaa koordinoi Jyväskylän yliopisto.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut