Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kierrokset kasvavat aktiivimallissa: SAK järjestää poliittisen mielenilmauksen

Jarkko Elorannan mukaan mielenilmauksen tarkempi sisältö määrittyy valmistelun aikana.

SAK on järjestämässä poliittisen mielenilmauksen 2. helmikuuta Helsingissä työttömyysturvan aktiivimallin vuoksi. SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan mielenilmauksen tarkempi sisältö määrittyy valmistelun aikana.

– Pyritään siihen, että olisi mahdollisimman yhdenmukainen, mahdollisimman selkeä, jotta ihmiset tietävät mihin ovat tulossa, ettei ainakaan käy niin, että joku on ilman syytä poissa töistä, Eloranta sanoi.

SAK:n hallitus pui aktiivimallia perusteellisesti tänään.

– Tänään ei tehty mitään päätöksiä työtaisteluista vielä, Eloranta sanoi.

Mahdollisista työtaisteluista päättää jokainen liitto omissa hallinnoissaan.

Eloranta kertoi toimittajille SAK:n hallituksen kokouksen jälkeen, että ennen helmikuun mielenilmausta SAK:n liittojen johtoa on kutsuttu koolle ensi viikolla pohtimaan tilannetta.

– Käymään läpi ajankohtaista tilannetta, Eloranta sanoi.

Elorannan mukaan aktiivimalli on malli, jota SAK ei hyväksy. Hänen mukaansa aktiivimalli pitäisi perua ja aktiivisen työnhaun mallin valmistelu pitäisi tässä yhteydessä keskeyttää.

Tänään koolla oli myös STTK:n hallitus, jossa aktiivimalli oli yhtenä keskustelun aiheena. STTK:n hallitus kävi kriittisen keskustelun vuoden alusta voimaan tulleesta aktiivimallista eikä tue sitä. STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mukaan malli on epäonnistunut eikä STTK hyväksy sitä. STTK tyrmää myös valmistelussa olevan niin sanotun aktiivimalli kakkosen.

STTK:n mukaan mahdollisista järjestöllisistä toimista jokainen liitto päättää itsenäisesti.

"Aloite ansaitsee eduskunnassa huolellisen käsittelyn"

Aktiivimallia vastustava kansalaisaloite on kerännyt nopeasti jo lähes 130 000 allekirjoitusta.

– Kansalaisaloite ansaitsee eduskunnassa huolellisen käsittelyn. Liittojen hallintojen tapaamisessa käymme läpi, miten voimme vauhdittaa aloitteen etenemistä, sanoo Eloranta järjestön tiedotteessa.

Työttömyysturvan aktiivimalli tuli voimaan tämän vuoden alussa. Aktiivimallissa työttömyyskorvausta leikataan 4,65 prosenttia, jos työtön ei kolmen kuukauden aikana ole tehnyt vähintään 18:aa tuntia palkkatyötä, tienannut yrittäjänä 241:tä euroa tai osallistunut työllistymispalveluihin viitenä päivänä. Eduskunta edellytti lausumassaan, että uudistuksen vaikutuksia pitää seurata ja tarvittaessa aktiivisuusehdon keinoja on laajennettava.