Ruotsin kanta ydinasesopimukseen viipyy – Suomi päätti olla liittymättä

Nato-pomo Stoltenberg: Ruotsin mahdollinen liittyminen sopimukseen voisi vaikuttaa Nato-yhteistyöhön

YK:ssa kesällä hyväksytystä kansainvälisestä ydinasesopimuksesta on tullut poliittisesti kuuma peruna Ruotsissa. Sopimuksen olisi tarkoitus kieltää ydinaseet, mutta esimerkiksi ydinasevallat eivät ole sopimuksen takana.

Suomessa hallitus päätti jo aiemmin, että sopimukseen ei liitytä. Keskeinen perustelu on ollut juuri ydinasevaltojen jääminen sopimuksen ulkopuolelle.

Suomen tavoin lukuisat maat ovat jo mukana vuonna 1968 solmitussa laajassa ydinsulkusopimuksessa, joka pyrkii estämään ydinaseiden leviämisen ja asettaa velvoitteita ydinaseiden vähentämiseksi. Suomi pitää tätä ydinsulkusopimusta edelleen keskeisenä tienä ydinaseiden vähentämiseen.

Viikonloppuna Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi Dagens Nyheterissä, että jos Ruotsi asettuisi uuden, kesällä YK:ssa hyväksytyn ydinasekieltosopimuksen taakse, saattaisi sillä olla seurauksia Ruotsin ja Naton yhteistyölle.

Natolle ydinaseet ovat tärkeä turvallisuuspolitiikan väline.

Ruotsissa punavihreä hallitus ei ole toistaiseksi ilmoittanut, liittyykö Ruotsi sopimukseen vai ei. Hallituksen pyytämä selvitys asiasta valmistunee vasta syyskuun valtiopäivävaalien jälkeen.

Hallitukseen kuuluvan ympäristöpuolueen johdosta on jo tosin ehdotettu, että Ruotsin pitäisi hyväksyä sopimus. Sosiaalidemokraattiset ministerit taas eivät ole suostuneet linjaamaan asiasta vedoten kesken olevaan selvitykseen. Varovainen linja jatkui myös sunnuntaina Sälenin turvallisuuskonferenssissa.

Ruotsin toiseksi suurin puolue, porvarioppositioon kuuluva maltillinen kokoomus taas on vaatinut, että Ruotsin ei pidä mennä sopimuksen taakse.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut