Presidentinvaalien tulos voi vaikuttaa Sipilän jatkopäätökseen

Pääministeri Ylellä: En kaipaa selvitystä perustuslakituomioistuimen perustamisesta

Sipilä sanoi Ylen pääministerin haastattelutunnilla, että presidentinvaalien tulos voi vaikuttaa kentän tukeen. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Anssi Rulamo / STT

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo presidentinvaalien tuloksen voivan vaikuttaa siihen, hakeeko hän jatkoa keskustan puheenjohtajana ensi kesän puoluekokouksessa. Sipilä on asettanut jatkokaudelle pyrkimisen ehdoksi sen, että hallituksen saavutukset täyttävät tavoitteet ja että hänellä on keskustan kentän tuki.

– Se on kokonaisuus, ja presidentinvaalien tuloksella voi olla vaikutusta kentän tukeen. Se selviää vimeistään huhtikuussa puoluevaltuuston kokouksessa, Sipilä sanoi Ylen pääministerin haastattelutunnilla.

Keskustan presidenttiehdokkaan Matti Vanhasen kannatus on matanut noin kahdessa prosentissa. Sipilä uskoo kuitenkin käänteen tapahtuneen ja sanoo suuren osan äänestäjistä tekevän päätöksensä viime tipassa.

Sipilän mukaan vaalituloksella ei pitäisi olla erityisempää vaikutusta hallituspolitiikkaan, sillä presidentinvaalit ovat ennen kaikkea henkilövaalit. Hän sanoi myös, ettei keskustassa ole asetettu numeerisia tavoitteita vaaleihin.

Keskustan puoluekokous pidetään kesäkuussa Sotkamossa.

Perustuslakivaliokunta riittää

Sipilä toisti kantansa siitä, että hänen mielestään ei tällä hetkellä ole tarpeellistä selvittää perustuslakituomioistuimen perustamista. Istuva presidentti Sauli Niinistö sanoi Keskisuomalaisen haastattelussa kannattavansa asian selvittämistä.

Suomessa ei monien muiden maiden tapaan ole riippumatonta perustuslakituomioistuinta, vaan saman roolin täyttää eduskunnan perustuslakivaliokunta.

– Itse kannatan nykyistä mallia. Se on nopea malli, jos pitäisi aina odottaa jälkikäteen tuomioistuimen ratkaisua, se kyllä vaikeuttaisi monia asioita, Sipilä sanoi.

Sipilä painotti, että kaikkien valiokuntaan valittavien täytyy tiedostaa sen erityisrooli epäpoliittisena asiantuntijaelimenä eivätkä puoluekannat saa vaikuttaa päätöksiin.

Lähiaikoina eduskunnan käsittelyyn tulevan tiedustelulain hyväksymistä kiirehtimismenettelyllä Sipilä sanoo kannattavansa, mutta ei pidä sitä kriittisenä asiana.

Euron kurssi kertoo talouden kohentumisesta

Euron kurssin vahvistumista Sipilä ei pidä tässä vaiheessa suurena huolenaiheena, vaikka se vaikuttaakin Suomen vientiteollisuuden kilpailukykyyn.

– Se kertoo kuitenkin myös, että euroalueella asioita on saatu kuntoon ja Suomikin on vihdoin päässyt tähän mukaan.

Saksassa ollaan viimein saamassa uutta hallitusta kasaan, ja liittokansleri Angela Merkel on kertonut Sipilälle, ettei Saksan EU-linja tule muuttumaan. Sipilän mukaan Suomen ei täydy tehdä valintaa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja Merkelin välillä, vaikka Ranskan vaikutusvallan EU:ssa on arvioitu Saksan vaalituloksen takia kasvavan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut