Naton pääsihteeri tuo turvallisuuspoliittiset terveisensä Ruotsiin

Sälenin turvallisuuskokoukseen ei tule Suomesta ministeritason vieraita - mukana supo-pomo Antti Pelttari

Naton pääsihteeri, norjalainen Jens Stoltenberg tuo arvionsa Pohjois-Euroopan turvallisuuspoliittisesta tilanteesta Ruotsin Sälenin turvallisuuskonferenssiin sunnuntaina.

Stoltenbergin edeltäjä, pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen vieraili Sälenissä tammikuussa 2013 eli ennen Krimin valtausta ja Itä-Ukrainan sotaa. Sittemmin lännen suhteet Venäjään ovat viilenneet ja pakotepolitiikka on tullut vahvasti kuvaan.

Tänä vuonna Suomesta ei ole osallistumassa ministeritason vieraita Sälenin-kokoukseen. Sen sijaan esimerkiksi suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari esiintyy tiistaina pohjoismaisten kollegoidensa kanssa lavalla ja puhuu terrorismista.

Järjestäjien mukaan vuosittaisessa tapahtumassa on kyse on ennen kaikkea ruotsalaisesta konferenssista, mutta kansainvälisten puhujien toivotaan tuovan ulkopuolelta näkemyksiä ja tietoa keskusteluun.

– Ulkomaiset puhujat ovat ehdottomasti relevantteja, koska he vauhdittavat keskustelua ruotsalaisessa kontekstissa, sanoo konferenssia järjestävän Folk och Försvar -järjestön pääsihteeri Maud Holma von Heijne.

Puolustusministereillä tapaamisia toisaalla

Suomesta Sälenin-kokoukseen ovat viime vuosina osallistuneet muiden muassa presidentti Sauli Niinistö, edellisen hallituksen puolustusministeri Carl Haglund (r.) ja ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) sekä Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg.

Toukokuussa 2015 puolustusministerinä aloittaneen Jussi Niinistön (sin.) tiedossa ei ole, että hänelle olisi tullut kutsua Sälenin-konferensseihin. Sen sijaan tapaamisia esimerkiksi Ruotsin puolustusministerin Peter Hultqvistin kanssa on ollut kymmenittäin.

– Muistaakseni 35 virallista tapaamista (Ruotsin puolustusministerin kanssa) tässä 2,5 vuoden aikana. Tätä suoritusta ei varmaan mikään ministeri Suomen hallituksessa pysty ylittämään, sanoo Niinistö hymyillen.

Sälenin-konferenssin lisäksi Folk och Försvar -järjestö järjestää vuoden aikana muun muassa noin 40 seminaaria ja konferenssia, joista osaan myös Suomen ja Ruotsin puolustusministerit ovat osallistuneet.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut