Elokuva-arvio: Lottovoittodraama hukkuu liian moniin juonikuvioihin

Kaikki oikein -elokuvan päärooleissa näytellään taitavasti.

Antti Luusuaniemi ja Elsa Saisio näyttelevät mainiosti niissä raameissa, jotka käsikirjoitus ja ohjaus antavat myöten.

Jussi Virratvuori

Kaikki oikein

Arvio: 2/5

Lottovoittoa on käytetty elokuvan ja televisiosarjojen aiheena aiemminkin. Irlantiin sijoittuva Waking Ned (suom. Lottovoittaja Ned) -elokuva vuodelta 1998 on niin täyteläisen hieno kuvaus äkkirikastumisen vaikutuksesta yksilöihin ja yhteisöön, että eipä siihen ole paljon lisäämistä. Aihetta käsitteli myös kotimainen tv-sarja Seitsemän, joka tyhjensi tämän aihepotin lopullisesti vuonna 2001.

Uusin elokuvayritys astuu siis käytettyihin ja isoihin saappaisiin. Kaikki oikein on Anna-Leena Härkösen romaaniin perustuva filmatisointi. Lähtöasetelma on oivallinen: asiakaspalvelutyöstä arkista ansaintaansa saavien Eevin ja Karin elämä muuttuu kerta-arvonnalla, kun onnetar pasauttaa tilille loton päävoittona 15 miljoonaa.

Pariskunta yrittää ottaa voittonsa vastaan matalalla profiililla, mutta tarinankertoja ei ole suonut heille suhteellisuudentajua. Mopot ja citymaasturitkin karkaavat äkkirikastuneiden käsistä. Ihmissuhteet sinkeytyvät, kun vain raha käyttää ääntä.

Draaman ja komedian ainekset ovat tässä elokuvassa olemassa, mutta ne hukkuvat tarinan liian moniin juonikuvioihin.

Parisuhdekuvauksen lisäksi tuodaan kerrontaan työ, kaverit, Eevin vanhemmat, ulkomaanmatka, Karin bändiunelma Tavastioineen, oman putiikin ostaminen sekä toki kaikki ökyostokset. Kun soppaan vielä sekoittuu menneisyyden koulukiusaaminen, niin siinäpä sitä ollaan.

Lopputuloksena on, ettei elokuva kuvaa draaman, komedian eikä tragediankaan keinoin sitä, mitä päähenkilöiden mielelle ja tunteille voisi tapahtua. Pintaa raapaistaan pikaisesti ja siihen se sitten jääkin. Syvyyttä tästä tarinasta saa etsiä ja loppukohtaus on – miten sen nyt kauniisti sanoisi? – latteahko.

Elsa Saisio näyttelee aivan upeasti Eeviä tarinan määrittelemissä raameissa ja sama pätee Antti Luusuaniemeen. Näissä kahdessa taitavassa näyttelijässä olisi ollut potentiaalia luoda oikeasti elämänmakuista draamaa, jos vain käsikirjoitus ja ohjaus olisivat antaneet siihen mahdollisuuden.

Tottahan toki Kaikki oikein on kohdennettu nuorille aikuisille pariskunnille yhteistä höttöunelmointia varten, ja siksi on miltei epäreilua vaatia siltä sen enempää. Mutta silti – olisipa tämä elokuva tehty keski-ikäisestä työttömästä pariskunnasta, joka juuri valmistautuu pienen itäsuomalaisen kaupungin lähiön vuokra-asunnossa viranomaisten aktivoimistoimiin... Siitä olisi syntynyt jopa yhteiskunnallista draamaa, komediaa unohtamatta.

Ohjaus: Lenka Hellstedt. Päärooleissa: Antti Luusuaniemi ja Elsa Saisio. Tyylilaji: Komedia, draama. S.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.