Kirja-arvio: Arkussa kuolleen marsun kanssa

Anna Rimpelän esikoisessa on h ykerryttävä pinta ja vihlova käääntöpuoli .

Eija Komu

Anna Rimpelä

Pitkään meni ihan hyvin

Otava 2018. 267 s.

Stand up -koomikko Anna Rimpelän esikoisromaani Pitkään meni ihan hyvin kertoo tragikoomisesti kahdesta yksinäisestä seniorista, joiden kohtalot sattumalta punoutuvat toisiinsa.

Aino Ritari tarkkailee maailmanmenoa ovisilmästä ja hankkii marsun totuttautuakseen kuoleman ajatukseen, saadakseen tunteet niin sanotusti pintaan tositarvetta varten. Hän hankkii myös ruumisarkun, jossa lepäilee yhdessä kuolleen marsunsa kanssa, kun sen aika on koittanut.

Aino Ritari asioi mielellään viranomaisten kanssa. ”Ja jos kadulla joku ajoi huonosti tai leveästi, Aino soitti heti rattijuopumusepäilystä. Sillä tavalla sai asioida auktoriteetin kanssa ja hyvässä tapauksessa kuulla kiitoksen. Aino Ritari suhtautui suurella kunnioituksella kansalaisvelvollisuuksiinsa.”

Leskeksi jäänyt Seppo Miekk’oja järjestelee dekkareita vapaaehtoistyössä kirjastossa ja puuhastelee kotouttamishengessä vastaanottokeskuksessa. Hän on myös oman elämänsä salapoliisi. Arjen valintatilanteet rassaavat: ”Kaikista ikävin tilanne oli, käytävällä tai missä vaan, jos oli jo sanonut sinä päivänä ihmiselle hei, mutta tämä tulikin uudestaan vastaan. Mikseivät ihmiset voineet keskittää asioitaan yhteen kertaan? Pitikö silloin toisella kerralla saman päivän aikana vielä tervehtiä? Vai pitikö vuorovaikutusta laajentaa seuraavalle asteelle? Kun oli jo aamulla tervehditty, pitikö illalla edetä säätietoihin? Miksei tästä ollut mitään sääntöä? Makuasiat eivät olleet Sepon mieleen.”

Rimpelän teoksen edeltäjänä ja sisarromaanina voi pitää Esko-Pekka Tiitisen mainiota Anjan lähes erinomaista elämää (2011). Pitkään meni ihan hyvin paisuttelee tapahtumia samalla tavalla absurdismiin saakka.

Hykerryttävän hauskuutensa lisäksi se ehtii sanoa paljon ajankohtaisista asioista sote-uudistusta myöten. Tekstivyöry sortuu välillä toissijaisiin assosiaatioihin, mutta enimmäkseen paketti pysyy koossa. Kepeän tyylin kääntöpuoli on vihlaiseva. Elämän tyhjyys vaatii korviketoimintoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.