Tyttö ja silta, nainen ja Eiffel-torni, nainen ja giljotiini... – Erika Eiffel tuli objektiseksuaalina ulos kaapista

Erika Eiffel kertoo olleensa objektiseksuaali niin kauan kuin muistaa.

Yhdysvalloissa syntynyt Erika Eiffel näyttelynsä Fressie - The Untold Iron Lover avajaisissa Helsingissä. Jussi Nukari

STT

Pienen helsinkiläisen gallerian lattialla seisoo kapea giljotiini. Seinillä on valokuvasuurennoksia ja mitaleita, sivupöydällä kaksi giljotiinin pienoismallia. Näyttelyn juuri pystyttänyt <Person>Erika Eiffel</Person>, 45, sanoo giljotiinia partnerikseen.

– Tähän suhteeseen on liittynyt paljon häpeää. Vähän sama kuin rakastaisi ihmistä, joka on vankilassa, sanoo Eiffel.

Erika Eiffel – aiemmin Erika LaBrie – tuntee seksuaalista vetoa esineisiin. Ei kaikkiin eikä mihin tahansa esineisiin, vaan esimerkiksi F-15-hävittäjään, nosturiin, moniin siltoihin sekä Eiffel-torniin.

Ihastuminen F-15-hävittäjään vei Erika Eiffelin Yhdysvaltain Air Force Academyyn, rakastuminen katana-miekkaan Japaniin opiskelemaan perinteistä miekkailua. Intohimoinen suhde jouseen toi loistavan, joskin lyhyen menestyksen jousiampujana.

"Minulla oli tunteita siltaa kohtaan"

Erika Eiffel kertoo olleensa objektiseksuaali niin kauan kuin muistaa. Maanantaina avattu näyttely on hyvin henkilökohtainen, mutta myös tapa tehdä harvinaista ryhmää tunnetuksi.

– Siinä iässä, kun useimmat tytöt alkavat tykätä pojista, minulla oli tunteita siltaa kohtaan. Noin 14-vuotiaana ymmärsin, että kaikki ihmiset eivät ole kuten minä, kertoo Eiffel.

Lapsena ja nuorena Erika LaBrietä palloteltiin sijaisperheestä toiseen. Moni ihminen ei osoittautunut luottamuksen arvoiseksi. Se ei kuitenkaan hänen mielestään ole esineisiin rakastumisen taustalla.

– En ole ainoa, jolla on ollut lapsena vaikeaa. Minä vain olen tällainen, hän sanoo.

"Jonkin verran harvinaista"

Seksuaaliterapeutti <Person>Henriikka Sundell</Person> Sexpo-säätiöstä kertoo, että objektiseksuaalisuudessa ihmisen seksuaalinen mielenkiinto kohdistuu elottomiin esineisiin – esimerkiksi koneisiin tai rakennuksiin. Miksi näin tapahtuu, ei Sundellin mukaan tiedetä.

– Se on jonkin verran harvinaista, mutta toisaalta myös asia, josta ihmiset eivät kovin paljon puhu. Se on vähän erityisempi seksuaalisuuden muoto, sanoo Sundell.

Erika Eiffelin perustamassa objektiseksuaalien yhdistyksessä on noin 400 jäsentä useista eri maista. Eiffelin mukaan osa heistä on hänen itsensä tavoin animisteja eli kokee esineet sielullisina. Osalla taas on Aspergerin oireyhtymä, johon voi liittyä vaikeuksia kommunikoida ihmisten kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut