Turun Sanomat: Runoilija Markku Into on kuollut

Into oli kuolleessaan 72-vuotias.

Runoilija ja kääntäjä Markku Into Helsingin kirjamessuilla syksyllä 2009. Lehtikuva / Marja Airio

STT

Runoilija ja underground-vaikuttaja Markku Into on kuollut. Hän oli 72-vuotias. Asiasta kertoi sunnuntaina Turun Sanomat.

Into kirjoitti muun muassa runokokoelmia, proosaa ja näytelmiä. Hänen beat-henkinen debyyttikokoelmansa Tuonela Rock ilmestyi vuonna 1971. Into myös käänsi beat-sukupolven kirjailijoiden kuten Allen Ginsbergin ja Lawrence Ferlinghettin tuotantoa. Hän suomensi myös muun muassa Charles Bukowskia ja Hunter S. Thompsonia.

Into oli mukana myös 1960-luvun lopun legendaarisessa underground-bändissä Suomen Talvisota 1939–1940. Yhtyeessä vaikuttivat myös muun muassa runoilija Jarkko Laine sekä muusikot M. A. Numminen ja Rauli Badding Somerjoki.

Underground-gurun titteliä Into kantoi lopun ikänsä. Hän kertoi STT:lle haastattelussa vuonna 2005, ettei ollut asiasta kovin ihastunut.

– Se on vähän korni leima, ikään kuin koko tuotantoni olisi undergroundia, ja sitähän se ei ole. Sitä paitsi u-kausi kesti vain muutaman vuoden 1960-luvun lopulla, Into kertoi.

Samalla hän kuitenkin vakuutti tunnustavansa yhä samoja arvoja kuin tuolloin.

Runoilijaksi synnytään

Into kertoi STT:lle saaneensa alkusysäyksen runoilijaksi lukiossa. Naantalin yhteiskoulussa äidinkielen opettaja antoi luettavaksi suomalaisia modernisteja, jotka innostivat eri tavalla kuin loppusoinnullinen runous.

– Huomasin, että tämähän onkin mielenkiintoista, Into muisteli.

Runoudessaan Into loi omaperäisen tyylin ja tuotti lopulta yli 20 teosta. STT:n vanhassa haastattelussa hän toisaalta kumoaa ja toisaalta vahvistaa runoilijamyyttejä.

Ensinnäkin: runoilijat eivät ole kapakoita nuohoavia ikuisia boheemeja.

– Renttu ei pysty kirjoittamaan. Selvin päin ja järjissään työ on tehtävä, hän kertoi.

Toisaalta Into uskoi, että runoilijaksi ei voi opetella, vaan sellaiseksi synnytään.

– Runoilija näkee arjessakin enemmän kuin muut.

Urallaan Into palkittiin muun muassa Eino Leino -palkinnolla vuonna 2001 ja Suomen Kirjailijaliiton tunnustuspalkinnolla vuonna 2015.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut