Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Nyt se on tutkittu: Kekkonen arvostetuin presidentti

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksessa toiseksi arvostetuimmaksi nousi Sauli Niinistö ja kolmanneksi Mauno Koivisto.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimukseen haasteteltiin yli tuhat vastaajaa. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

STT

Suomalaiset arvostavat maan presidenteistä eniten <Person>Urho Kekkosta</Person>, ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselystä. Lähes puolet kyselyyn vastanneista nimeää Kekkosen kolmen eniten arvostamansa presidentin joukkoon.

Toiseksi eniten arvostusta nauttii istuva presidentti <Person>Sauli Niinistö</Person>, joka nousee kärkikolmikkoon 45 prosentissa vastauksissa. Kolmanneksi nousee <Person>Mauno Koivisto</Person> 35 prosentilla.

Naiset arvostavat <Person>Tarja Halosta</Person> ja Koivistoa enemmän kuin miehet. Miehistä vain noin joka viides (22 prosenttia) sijoittaa Halosen kolmen kärkeen, naisista kaksi viidestä (39 prosenttia). Miehet mainitsevat naisia useammin<Person> Risto Rytin</Person>, <Person>C.G.E. Mannerheimin</Person> tai <Person>J.K. Paasikiven</Person>.

Kaikkien vastaajien keskuudessa Halonen on neljännellä tilalla 30 prosentin osuudella. Mannerheimin mainitsi 23 prosenttia, kuudenneksi nousseen <Person>Martti Ahtisaaren</Person> 21 prosenttia.

Halosen ja Ahtisaaren arvostus on korkeampaa nuorten ikäluokkien keskuudessa. Varttuneiden keskuudessa Kekkosen ja Niinistön suosio on ylivoimainen.

Puoluekanta näkyy myös valinnoista, ja "omia" presidenttejä arvostetaan. Keskustan kannattajat arvostavat erityisesti Kekkosta, Niinistöä, Paasikiveä ja <Person>Kyösti Kalliota</Person>. Kokoomuslaiset mainitsevat useimmin Niinistön, Mannerheimin, Paasikiven ja Rytin, demarit Koiviston ja Halosen. Vihreät mainitsivat useimmin Halosen ja Ahtisaaren. Perussuomalaisten suosikkeja ovat Kekkonen, Mannerheim ja Ryti.

Itsenäisyyden ajan neljä ensimmäistä presidenttiä eivät keränneet juuri mainintoja, mutta neljä viimeisintä presidenttiä ovat kaikki kuuden arvostetuimman joukossa.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS joulukuun alussa. Haastatteluja tehtiin vähän päälle tuhat. Virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut