Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ministeriö kiistää SAK:n tulkinnan: Ei uusia karenssiautomaatteja

Aktiivisen työnhaun malli velvoittaisi hakemaan keskimäärin yhtä työpaikkaa viikossa.

Työ- ja elinkeinoministeriö kiistää SAK:n tulkinnan, että valmisteilla oleva aktiivisen työnhaun malli merkitsisi työttömien kannalta uusia karenssiautomaatteja. Uudessa mallissa työnhaun aktiivisuutta seurattaisiin ja aktiivisuuden laiminlyönnistä seuraisi korvaukseton jakso. Samalla nykyisiä karensseja jäisi pois käytöstä, sanoo hallitusneuvos Tiina Korhonen ministeriöstä.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta on sanonut, että uusi malli kasvattaisi entisestään työttömän hallinnollista taakkaa.

Korhosen mukaan malli ei tällä tietoa merkitsisi suurta periaatteellista muutosta nykytilanteeseen: työttömän on nytkin haettava töitä aktiivisesti ja omatoimisesti. Tarkoitus on täsmentää, mitä työnhakijalta vaaditaan.

Työministeri Jari Lindström (sin.) ei halunnut kommentoida keskeneräistä uudistusta. Hän kuitenkin vahvisti STT:lle sähköpostitse, että lakiesitys on tarkoitus antaa eduskunnalle tänä vuonna.

Ministeriön malli tuli julki viime keväänä, kun esitys lähti lausuntokierrokselle. Työttömän olisi haettava keskimäärin vähintään yhtä työpaikkaa viikossa 12 viikon tarkastelujakson aikana. Te-toimistojen osoittamien työtarjousten lisäksi huomioon otettaisiin omaehtoinen aktiivisuus eli esimerkiksi suorat yhteydenotot työnantajiin niin sanottujen piilotyöpaikkojen toivossa. Työtön ilmoittaisi aktiivisuudestaan työvoimaviranomaisen verkkopalvelussa vähintään kerran viikossa.

Jos tavoite ei täyttyisi, edessä olisi 60 päivän korvaukseton määräaika eli karenssi.

– Toistaiseksi on vielä auki, missä muodossa esitystä aiotaan viedä eteenpäin ja mitä muutoksia siihen mahdollisesti tehdään lausuntokierroksen perusteella, Korhonen sanoo.