Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Poliisi aloittaa todennäköisesti loppiaisen jälkeen kuulustelut HS:n tiedustelulakiuutisoinnin tutkinnassa

Kuulusteltavia on useita, sanoo tutkinnanjohtaja.

Keskusrikospoliisi tutkii HS:n uutisointia epäiltynä turvallisuussalaisuuden paljastamisena. Arkistokuva. Risto Aalto

Jecaterina Mantsinen / STT

Poliisi kertoo aloittavansa todennäköisesti loppiaisen jälkeen kuulustelut Helsingin Sanomien tiedustelulakiuutista koskevassa tutkinnassa. Tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Markku Ranta-aho ei kommentoi, keitä aiotaan kuulustella, mutta hänen mukaansa kuulusteltavia ihmisiä on useita.

– Useista henkilöistä puhutaan, Ranta-aho sanoo STT:lle.

– Keskeinen (epäiltyjen) piiri on meillä tiedossa, mutta kuulustelut saattavat tuoda lisää sellaisia henkilöitä esiin, joita on kuulusteltava jatkossa.

Helsingin Sanomat julkaisi joulukuussa jutun, jonka lähteenä käytettiin Puolustusvoimien salassa pidettäviä asiakirjoja. Tutkinta alkoi, kun Puolustusvoimat teki tutkintapyynnön uutisesta.

Keskusrikospoliisi tutkii HS:n uutisointia epäiltynä turvallisuussalaisuuden paljastamisena. Vuotoa tutkitaan epäiltynä virkasalaisuuden rikkomisena.

Ranta-ahon mukaan nyt sovitut kuulustelut koskevat epäiltyä turvallisuussalaisuuden paljastamista, johon poliisi keskittyy tutkinnassa ensin.

Epäiltyä virkasalaisuuden rikkomista tutkitaan erillään. Ranta-aho ei kommentoi, onko poliisilla epäilyä mahdollisesta vuotajasta.

– En voi ottaa kantaa tässä vaiheessa tutkintaa.

Poliisi ei ole alkanut tutkia toimittajalta takavarikoitua aineistoa

Ranta-ahon mukaan poliisi ei ole vielä alkanut tutkia aineistoa, joka takavarikoitiin uutisen tehneeltä toimittajalta.

– Materiaalia ei ole käyty läpi. Se pitää pystyä aikatauluttamaan etsintävaltuutetun kanssa. Aineistoon ei ole vielä puututtu, se on vielä sinetöitynä säilössä.

Kotietsintä sai alkunsa, kun Helsingin Sanomien toimittaja oli pyrkinyt tuhoamaan tietokonettaan vasaralla. Kone alkoi savuamaan, ja toimittaja soitti paikalle palokunnan. Paikalle tuli myös poliisipartio. Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja määräsi välittömällä kiireellisyysperusteella asuntoon kotietsinnän. Sen tekemistä ei poliisin mukaan voinut viivyttää, sillä poliisilla oli syytä epäillä, että kellarissa oli pyritty tuhoamaan käynnissä olevaan esitutkintaan mahdollisesti liittyvää aineistoa.

Kotietsintä oli niin sanottu erityinen kotietsintä. Sille on tavallista tiukemmat säännöt, koska toimittajan kotona voi olla lähdesuojan alaista materiaalia. Poliisi ei saa jutun esitutkinnassa hyödyntää lähdesuojan alaista materiaalia. Lähdesuoja voidaan murtaa vasta tuomioistuimen päätöksellä, jos epäilty rikos päätyy oikeuskäsittelyyn asti.

Uusia etsintöjä ei Ranta-ahon mukaan ole tehty. Hänen mukaansa on mahdotonta sanoa, onko sellaisia vielä tulossa.

– Mahdollinen tarve tulee kuulustelujen kautta tai muuten, mutta ei tässä vaiheessa ole suunniteltu uusia etsintöjä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut