Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Lakimuutos sai 1 800 samaa sukupuolta olevaa paria solmimaan avioliiton

Uusien avioliittojen määrässä näkyy, ettei osa halunnut rekisteröityä parisuhdetta.

Avioliitoista 620 oli uusia vihkimisiä maistraatissa ja noin 1190 aikaisemmin rekisteröityä parisuhdetta muutettiin avioliitoksi, ilmenee Väestörekisterikeskuksen tiedoista. Risto Aalto

Tuuli Oikarinen / STT

Samaa sukupuolta olevat parit astelivat innokkaasti avioon viime vuonna, jolloin se oli Suomessa ensi kertaa mahdollista. 620 samaa sukupuolta olevaa paria vihittiin maistraateissa ja 1189 aikaisemmin rekisteröityä parisuhdetta muutettiin avioliitoksi vuonna 2017, ilmenee Väestörekisterikeskuksen tiedoista. Sukupuolineutraali avioliittolaki tuli voimaan maaliskuun alussa.

– Onhan se iso luku, joka on muuttanut rekisteröidyn parisuhteen avioliitoksi. Ei voi sanoa muuta, että se on ollut tarpeellinen muutos, sanoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeusjärjestö Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

Avioliitto oli ainakin lain ensimmäisenä vuonna huomattavasti suositumpi kuin rekisteröity parisuhde on ollut aikaisemmin. Viime vuosina parisuhteita on rekisteröity Tilastokeskuksen mukaan reilut 300 vuodessa, tosin ennen sukupuolineutraalin avioliittolain voimaantuloa vuonna 2016 määrä väheni noin 250:een.

Naimisiinmenoinnokkuudessa näkyy Tarjamon mukaan se, että osa samaa sukupuolta olevista pareista ei halunnut rekisteröityyn parisuhteeseen lainkaan.

– Osalle se on ollut periaatteellinen kysymys, että ei tyydytä huonompaan kuin muilla.

Jotkut eivät Tarjamon mukaan ole halunneet, että seksuaalinen suuntautuminen näkyy tiedoissa.

– Se on ollut osalle selkeästi ongelma, että joutuu olemaan eri instituutiossa, jolloin se näkyy ja joutuu tulemaan kaapista ulos myös paikoissa, joissa ei halua.

Sama sukunimi helpommin

Alueelliset erot avioliitoissa ovat isoja. Lukumääräisesti samaa sukupuolta olevien avioliittoja oli viime vuonna eniten Uudenmaan maistraatin alueella, 51 prosenttia koko maassa solmituista liitoista. Vähiten niitä oli Kaakkois-Suomen ja Lapin maistraateissa, kummassakin 2 prosenttia liitoista. Luvut eivät ole verrannollisia, koska Väestörekisterikeskus ei ilmoita avioliittoja väkilukuun suhteutettuna.

Tämän vuoden alussa samaa sukupuolta olevilla pareille tuli myös toinen parannus, kun myös rekisteröidyissä parisuhteissa olevat saavat saman sukunimen. Käytännössä sukunimen on saanut vaihdettua jo aikaisemmin perustelemalla sitä rekisteröidyllä parisuhteella, Tarjamo kertoo. Muutoksesta on kuitenkin joutunut maksamaan ja nimenmuutosta odottamaan.

– Tämä helpottaa ihmisten elämää.

Sukupuolineutraali avioliittolaki paransi monen parin oikeuksia, mutta seksuaalivähemmistöjen juridisia ongelmia se ei yksistään Tarjamon mukaan ratkaissut.

– Täytyy mustaa, että avioliittolailla ei muutettu vanhemmuuteen liittyvää lainsäädäntöä.

Ongelmakohta Tarjamon mukaan on esimerkiksi se, että lapsella voi olla juridisesti vain kaksi vanhempaa, vaikka todellisuudessa vanhempia voi olla useampia. Ei-juridinen vanhempi voi taas jäädä esimerkiksi eron vuoksi ilman oikeutta tavata lasta.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut