Näyttelijäliitto vaatii tilastoja alan palkoista, koska lähes puolet elokuvan budjetista julkista tukea

Elokuva-alalla näyttelijöillä ei ole työehtosopimusta, joten näyttelijä neuvottelee aina itse palkkansa.

Teattereissa kiinnitettyinä olevien näyttelijöiden keskiansio oli viime vuonna alle 3 045 euroa kuussa. Mikko Stig / Lehtikuva

STT

Elokuva-alalla näyttelijöillä ei ole työehtosopimusta. Lukuisista yrityksistä huolimatta tuotantoyhtiöt vastustavat sitä, niinpä näyttelijä neuvottelee aina itse palkkansa, paheksuu toiminnanjohtaja <Person>Elina Kuusikko</Person> Suomen Näyttelijäliitosta.

Iso ongelma on hänen mukaansa se, että Suomen elokuvasäätiö ei julkaise tilastoja esimerkiksi näyttelijöiden palkoista.

– On yhteiskunnallisesti erikoista, että elokuva-alalta ei edellytetä tilastoja, kun kuitenkin 40–50 prosenttia elokuvan budjetista on julkista tukea.

Palkkahaitari on 500–1 500 euroa kuvauspäivää kohti, ja tekijänoikeuskorvaukset on yleensä leivottu näihin summiin sisään, kertoo Suomen elokuvasäätiön toimitusjohtaja <Person>Lasse Saarinen</Person>.

Sen kummempia rojalteja näyttelijöille ei yleensä makseta, vaikka elokuva menestyisi ja myisi miten hyvin. Kuvauspäiviä kertyy elokuvaa kohti 25–30. Yksi näyttelijä on mukana muutamassa kuvauspäivässä.

Elokuvalakia ollaan parhaillaan uudistamassa, ja Näyttelijäliitto on antanut lausuntonsa, jossa se korostaa tilastoinnin tärkeyttä.

Elokuvasäätiön Saarisen mukaan tilastointia varten onkin haettu rahaa, jotta tehtävään voidaan palkata tekijä.

Saarinen arvelee, että näyttelijät voivat pärjätä, jos he näyttelevät sekä televisiosarjoissa että elokuvissa.

– Suurin osa näyttelee kuitenkin teatterissa vakituisesti ja tekee vapaa-ajallaan elokuvaa lisätuloksi. Teatterissa palkat ovat tosi pienet.

Saarisen mukaan nimekkäät näyttelijät tienaavat eniten sillä, että pitävät yhden miehen tai naisen show'ta ja saavat katsojatulot itselleen.

Teattereissa kiinnitettyinä olevien näyttelijöiden keskiansio oli viime vuonna alle 3 045 euroa kuussa. Nais- ja miesnäyttelijöiden välinen palkkaero on teattereissa pieni, alle 50 euroa kuussa. Tiedot ilmenevät Teatterin tiedotuskeskuksen julkaisemasta tilastosta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut