Paavo Westerbergin valkokangaselokuvassa kietoutuvat kolmiodraama ja musiikki

Viulisti-elokuvan rooleissa nähdään muun muassa Matleena Kuusniemi, Olavi Uusivirta, Samuli Edelmann ja Kim Bodnia.

Kapellimestaria näyttelee elokuvassa Silta-sarjasta tuttu Kimi Bodnia. Lehtikuva / Antti-Aimo Koivisto

STT

Viulisti on elokuva huippumuusikosta, joka menettää kykynsä soittaa. <Person>Matleena Kuusniemen</Person> näyttelemä Karin alkaa myllerrysten keskellä tuntea vetoa oppilaaseensa, jota esittää <Person>Olavi Uusivirta</Person>. Karinin miehen roolissa nähdään <Person>Samuli Edelmann</Person>.

<Person>Paavo Westerbergin</Person> ohjaamaa ja yhdessä <Person>Emmi Pesosen</Person> kanssa kirjoittamaa Viulistia olisi tylsää kutsua vain kolmiodraamaksi. Soittaminen ja musiikki ovat kertomuksen ydin.

– Tarina voisi silti sijoittua urheilun maailmaan tai minne vain, missä ihmiset tavoittelevat jotain valtavalla keskittymisellä, Westerberg pohtii.

Elokuvaa konsultoi alttoviulisti <Person>Teemu Kupiainen</Person>. Hänen maailmankuvansa avasi Westerbergille päähenkilön ongelmaa.

– Kupiainen soittaa yhä useita tunteja päivässä, vaikka hänen ei tarvitsisi. Hän sanoo sen olevan kuin hengittämistä, ohjaaja kuvailee.

– Soittamisesta tulee osa elämää, viulusta käsien jatke.

Karin punnitsee, kuinka paljon uhraa soittamisen vuoksi. Varsinaisia teemoja ovat kunnianhimo ja yksinäisyys, johon se johtaa. Uramaailmaa edustaa tarinassa tanskalaisen Silta-sarjasta tutun <Person>Kim Bodnian </Person>näyttelemä kapellimestari.

 

Kenestäkään ei ole kirjoitettu pahista

 

Viulisti on harvinaista suomalaiselokuvaa, aikuisille tehty psykologisesti realistinen draama. Tarina tuntuu ymmärtävän kaikkia hahmoja ja heidän motiivejaan, eikä kenestäkään ole kirjoitettu pahista.

– Pidän itse elokuvista, joista jää asioita mieleen vaivaamaan, Westerberg sanoo.

– Kiinnostavinta draamaa on sellainen, johon voi sijoittaa itsensä ja työstää näin jotain itsessä olevaa keskeneräisyyttä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.